Onze tips

We raden je aan om naar 6 methodes om meer te onthouden te kijken en dan te beslissen welke het beste bij jou past, anders wordt het natuurlijk teveel van het goede. Vind je het verschrikkelijk om woordjes voor Frans te leren? Of krijg je de begrippen van scheikunde echt niet in je hoofd? Dit is je redding! Wacht niet langer en ga ze uitproberen om zo een mooie voldoende binnen te halen. Kan je altijd wel een beetje hulp gebruiken bij je leer- en maakwerk? Onze coaches staan voor je paraat en gebruiken de 6 methodes om meer te onthouden, afhankelijk van de situatie. Kijk voor meer informatie op onze website bij huiswerkbegeleiding

De tips die wij jou gaan geven zijn niet alleen voor tijdens het leren handig maar ook in het dagelijks leven. Namen onthouden en boodschappenlijstjes uit je hoofd leren zal nog nooit zo makkelijk zijn geweest! 

De 6 methodes om meer te onthouden die wij gaan behandelen zijn:

  • Link methode
  • Nummer methode
  • Verhaal methode
  • Locatie methode
  • Kamer methode
  • Slaap methode

 

6 methodes om meer te onthouden

 

Link methode

Bij de (onbewust) meest gebruikte methode ga je een ezelsbruggetje bedenken waardoor je de informatie beter gaat onthouden. De link in deze methode is het onthouden van een krachtig mentaal beeld waarin je vervolgens een koppeling maakt naar een ander beeld. Zo krijg je een opeenvolgende reeks van beelden waarbij elk beeld het volgende beeld in de reeks oproept in je geheugen. 

De link methode is heel goed te gebruiken bij woordjes leren! We kennen allemaal wel de Duitse vervoegingen die je uit je hoofd moet leren, hier is niks leuk aan maar met bovenstaande methode legt je brein een link tussen de woorden waardoor je meer gaat onthouden! 

 

Nummer methode

Maak een lijst met punten die je moet onthouden en nummer deze. Ga dan leren, je merkt het heel snel als je iets vergeet omdat je dan een nummer mist. Oefen deze punten vaker want bij al deze methodes blijft herhaling key. 

Als bijvoorbeeld een stappenplan uit je hoofd moet leren schrijf je alle stappen apart op, deze nummer je. Bij het doorlezen van deze stappen koppelen jouw hersenen de nummers automatisch aan de stap. Tijdens het oefenen haal je dan minder snel de stappen door elkaar omdat je sneller in de gaten hebt wanneer je een stap mist. 

 

Verhaal methode

Het zal je vast wel opvallen dat je heel veel sprookjes kunt onthouden die vroeger aan je verteld zijn. Deze methode zorgt ervoor dat jouw hersenen iets beter onthouden omdat het in een verhaalvorm is verteld. Deze methode kun je dus ook doelmatig gebruiken om dingen beter te onthouden, zorg ervoor dat je dit verhaal niet te moeilijk maakt en alleen de details opneemt in het verhaal die je nodig hebt. Als je het leuker vindt om het te onthouden in een liedje kan dit ook, wees creatief! 

 

Locatie methode

Met de locatie methode ga je een route, die je heel goed kent, verbinden aan iets wat je graag wilt leren. Neem op deze route een aantal herkenningspunten en voeg aan deze herkenningspunten begrippen toe die je wilt leren. Neem bijvoorbeeld de weg van school naar huis in gedachten. Als je daar langs loopt of fietst schieten de begrippen sneller naar binnen dan bij het normaal leren. Hetzelfde als bij de nummer methode gaan je hersenen sneller in de gaten hebben als je een begrip mist omdat ze het herkenningspunt wel zijn tegengekomen.

Tip: Oefen deze methode door de begrippen hardop te zeggen tijdens het lopen of fietsen, dit helpt nog beter! 

 

Kamer methode

De kamer methode werkt eigenlijk hetzelfde als de locatie methode alleen voeg je hierbij cijfers toe aan objecten in de kamer. Deze cijfers staan voor begrippen de plantenbak is bijvoorbeeld nummer 1 een staat voor ammonia (scheikunde). Als je dit gedaan hebt loop je een rondje door de kamer en oefen je bij elk nummer het begrip. Het voordeel van deze methode is dat je nergens heen hoeft om het te kunnen oefenen, zoals bij de locatie methode. Het nadeel is dat je deze methode maar eenmalig kan gebruiken per kamer, omdat je de plantenbak nu de hele tijd zal koppelen aan ammonia. 

 

Slaap methode

Dit is eigenlijk de makkelijkste methode van allemaal en mijn persoonlijke favoriet. In je slaap nemen jouw hersenen nog steeds informatie op en dit wordt terwijl jij in dromenland bent, automatisch verwerkt waardoor het dus sterker in je geheugen zit. Bij deze methode ga je voor het slapengaan nog even rustig een lijstje van punten maken voor jezelf, dit lijstje lees je een paar keer hardop voor en lees je heel precies door, woord voor woord. Als je hierna meteen gaat slapen (en dus niet stiekem op TikTok gaat) zullen jouw hersenen nog actief bezig blijven met deze informatie zonder dat jij er extra tijd aan besteed. Ideaal! 

 

Welke methode past bij jou?

Nu we de 6 methodes om meer te onthouden besproken hebben ga je voor jezelf bepalen welke methodes het beste bij jou passen zodat jij meer kunt onthouden. Persoonlijk vind ik de nummer methode en de slaap methode erg handig. Deze hebben mij altijd geholpen om meer informatie te kunnen onthouden. Heb jij moeite met leren en heb je hier begeleiding in nodig? StudyWorks biedt goedkope bijlessen aan die zowel online als aan huis kunnen plaatsvinden.

De bijlescoaches van StudyWorks werken vaak ook met deze methodes en dit zie je vaak terugkomen in de bijlessen die zij geven. Mocht je nog steeds moeite hebben met een vak en zoek je wat meer ondersteuning? StudyWorks staat klaar om jou te helpen met de onderwerpen die je moeilijk vindt. Meld je nu aan! 

Zo moet het lukken met de 6 methodes om meer te onthouden! 

  • Kies een methode die goed past bij jouw leerstof.
  • Pas toe de methode stap voor stap toe.
  • En het belangrijkste: Herhalen, herhalen, herhalen (en nog een keer herhalen)! 
Veel succes met leren! Heb je bijles of begeleiding nodig? Sluit dan een van onze voordelige pakketten af