Studeren is voor veel leerlingen al een woord waar ze paniek van krijgen. En zodra ze dan eenmaal zijn begonnen zijn er toch weer continu afleidingen; de telefoon die blijft trillen, de hond die begint te blaffen of gewoon de witte muur die veel interessanter is dan het wiskundeboek. 

 

Heel veel leerlingen kampen met dit probleem en zijn zoekende naar de ideale leeromgeving. In deze blog geven wij u 6 tips om de ideale leeromgeving te creëren voor uw kind! Daarnaast bieden wij bij StudyWorks verschillende mogelijkheden met betrekking tot bijscholing. Wij kunnen uw kind helpen met het leren door middel van bijlessen, examentrainingen of huiswerkbegeleiding.

 

Tip 1, zoek een rustige plek 

Deze tip lijkt natuurlijk enorm voor de hand liggend maar rust is van essentieel belang tijdens het leren. Rust is nodig om de stof die je leest ook echt op te slaan in je hersenen. Daarnaast is concentreren op het wiskundeboek simpelweg gemakkelijker in een stille ruimte dan een rumoerige ruimte.

Vaak horen wij dat leerlingen juist beter presteren onder stress maar onderzoek wijst uit dat dit absoluut niet klopt. Op tijd beginnen in een rustige omgeving is de eerste stap voor de ideale leeromgeving. Zorg er dus voor dat uw kind thuis een prettige plek heeft om te werken waar hij/zij niet te snel wordt afgeleid. Het is vanzelfsprekend dat u uw kind ook niet moet gaan afleiden tijdens het studeren. Vragen hoe zijn of haar dag was kan ook wachten tot het avondeten! 

 

Tip 2, samen studeren of alleen? 

Het gezelschap waarin uw kind studeert heeft een flinke invloed op de ideale leeromgeving van uw kind. Sommige leerlingen vinden het prettig om alleen te leren terwijl andere leerlingen juist liever in groepsverband leren. Vraag bij uw kind wat hij/ zij de meest prettige manier van studeren vindt en luister hier naar. Het kan ook voorkomen dat de leerling bij wiskunde graag in groepsverband leert en bij Frans alleen wilt leren. In groepsverband leren of leren met ondersteuning? Wij bieden verschillende mogelijkheden aan om uw kind te ondersteunen tijdens huiswerkbegeleiding.

 

Tip 3, een overzichtelijke werkplek 

Om de ideale leeromgeving te creëren is een opgeruimde werkplek noodzakelijk. Dit heeft namelijk effect op het concentratievermogen en zorgt ervoor dat uw kind minder snel afgeleid raakt. Zorg er dus voor dat alle knuffels, stressballetjes en andere schoolboeken van het bureau zijn. Daarnaast zijn elektronische apparaten helemaal gevaarlijk, alles wat kan knipperen, pingen of geluid kan maken moet van het bureau af zijn! 

 

ideale-leeromgeving

 

Tip 4, de juiste zithouding en verlichting

Het klinkt misschien een beetje overdreven, maar het gaat allemaal gepaard met de leeromgeving. Goede verlichting en een zitplek zorgt er namelijk voor dat uw kind gerust kan studeren zonder vermoeid te raken. Als een leerling niet op een prettige manier zit tijdens het studeren zal dit zorgen voor irritatie en afleiding. De stof wordt dan minder goed opgenomen. Hetzelfde geldt voor de verlichting, de informatie die de leerling leest uit het boek moet worden opgeslagen. Om deze info beter op te slaan is een natuurlijke lichtinval belangrijk bij de ideale leeromgeving

 

Tip 5,  ventilatie en temperatuur 

Ventilatie en temperatuur? Dat klinkt misschien alsof we een pizza gaan bakken maar nee. Ventilatie en de temperatuur van de leeromgeving is van belang om al die lastige wiskunde sommen op te slaan. Een te warme temperatuur in de kamer zorgt ervoor dat uw kind vermoeid raakt en zich niet kan concentreren. Een te koude temperatuur zorgt ervoor dat uw kind gaat klappertanden en alsnog raakt afgeleid. Het is wetenschappelijk bewezen dat een gemiddelde temperatuur van 22 graden goed is voor de ideale leeromgeving

 

Tip 6, afleiding zoeken 

Dit klinkt misschien heel gek en lijkt haaks te staan op alle tips bovenstaand beschreven, maar dat is het niet. Leren is intensief en kan veel energie vergen van uw kind. Daarnaast is de concentratie vinden door middel van onze tips niet moeilijk, maar deze voor eeuwig behouden kan helaas niemand. Daarom vinden wij het van belang dat uw kind ook genoeg afleiding zoekt. Pauzes tijdens het leren zijn belangrijk, laat uw kind even de benen strekken, een rondje wandelen met de hond, of even socializen op zijn/  haar telefoon.

Wil jij dat jouw kind doelstellingen koppelt aan de ideale leeromgeving? Bekijk deze video samen met uw kind! Door middel van een SMART doelstelling kan u samen met uw kind kijken of de doelstelling is behaald. Mocht dit het geval zijn? Beloon uw kind dan. Dit zal positief bijdragen aan het leerproces! 

 

ideale-leeromgeving-werkend

 

Al met al zijn er heel wat elementen die bijdragen aan de ideale leeromgeving. Wij hopen dat wij door middel van bovenstaande tips iets kunnen bijdragen aan het leerproces van uw kind! Wilt u extra hulp inschakelen voor uw kind? Bij StudyWorks hebben wij een grote poule aan coaches. Wij zullen de beste match maken met een van onze ervaren coaches op basis van de wensen en interesses van uw kind. Meld u vrijblijvend aan voor de bijlessen aan huis of online