De zomervakantie is helaas alweer voorbij. Dat betekent dat iedereen weer fris en fruitig gaat beginnen aan het nieuwe schooljaar. Wij begrijpen dat de start van het schooljaar weer even wennen is met andere docenten, klasgenootjes en roosters. Om ervoor te zorgen dat jij het schooljaar goed begint, hebben wij 7 succesvolle tips die jou een vliegende start gaan geven! 

 

Tip 1 – Een goed begin is het halve werk

Aan het begin van het schooljaar ben je nog fris van de vakantie en heb je veel energie. Hierdoor ben je gemotiveerd en kun je een goede start maken. Dit doe je door vanaf dag 1 je best te doen op school, dat betekent: goed opletten, aantekeningen maken, je agenda nauwkeurig bijhouden en je huiswerk op tijd af hebben. Als je nu goed begint, loop je niet tegen achterstanden aan als de eerste toetsweken om de hoek komen kijken. 

 

Tip 2 – Koop je schoolspullen op tijd

Als je de eerste les al geen aantekeningen kan maken omdat je geen schrift of pen bij je hebt, sta je eigenlijk al 1-0 achter. Ga op tijd naar de winkel om een nieuwe schooltas te scoren met alle essentials. Nog geen schoolspullen gekocht? Geen zorgen, zodra de scholen zijn begonnen hebben winkels zoals Bruna, Hema en de V&D uitverkoop en verkopen zij voordelige spullen voor in jouw schooltas! 

 

Tip 3 – Herstel je slaapritme

Jouw slaapritme is na de zomervakantie waarschijnlijk niet meer zoals het was voor de zomer. Je slaapt later en wordt ook later wakker. Het kan daarom lastig zijn om dit ritme weer op te pakken zodra school begint. Zorg ervoor dat je het ritme zo snel mogelijk weer oppakt, want slaap is essentieel om gemotiveerd aan de slag te gaan. 

Jouw slaapritme herstellen kun je doen door ‘s avonds je beeldscherm in te ruilen voor een spannend boek. Daarnaast is het slim om niet (meer) te veel te snoepen ‘s avonds, neem liever een stuk fruit en een glaasje water. Wanneer de wekker dan eenmaal gaat in de ochtend, kom er dan direct uit en maak geen gebruik van de snoozeknop! Dat verstoort je laatste minuten slaap en vergroot de kans dat jij je verslaapt. 

wekker-school-studyworks

Tip 4 – Stel doelen

Het stellen van doelen zorgt ervoor dat je jezelf beter motiveert om aan de slag te gaan in het nieuwe schooljaar. Wanneer je deze doelen behaalt, zal dit je namelijk ook weer extra energie en motivatie geven. Wij geven je een aantal voorbeelden van doelen die jij kan opstellen:

1.Twee weken voor de toetsen alvast beginnen met een planning maken en leren;

2. Je agenda elke zondag bijwerken;

3. Elke week een oefentoets maken voor het vak waar je moeite mee hebt.

 

Als je deze doelen hebt bereikt en voor jezelf kan doorstrepen, mag je jezelf zeker even belonen. Ga bijvoorbeeld een avondje met een vriend/ vriendin naar de bioscoop wanneer de toetsen goed zijn gegaan. Of beloon jezelf met wat lekkers zodra je de samenvatting voor wiskunde af hebt! 

 

Tip 5 – Plannen

Begin zorgeloos aan het nieuwe schooljaar door vanaf het eerste moment een planning op te stellen, bijvoorbeeld door het werken met een prettige agenda. In je agenda kan je onderscheid maken in school, sport en privé door verschillende kleuren te gebruiken. Daarnaast kan je op je werkplek post-it’s plakken waar je jouw to-do lijstje op schrijft. Vind je een papieren agenda niet fijn werken? Maak dan gebruik van de agenda op je telefoon en zet de meldingen aan, zo kan je (bijna) nooit iets vergeten! 

 

plannen-school-studyworks

 

Tip 6 – Zorg voor een chille studeerplek

Het is belangrijk dat je een plek creëert waar jij ongestoord aan de slag kan met je huiswerk of voorbereidingen op een toets. Dit moet niet dezelfde plek zijn als waar je eet, leest, chillt of gamet. Maak voor jezelf een focus hoekje. Lukt dit thuis niet? Ga dan naar de bibliotheek of ga in de kantine van school zitten. 

Als je eenmaal jouw focus plekje hebt gevonden, is het noodzakelijk dat je werkplek geordend en schoon is, chaos op je bureau zorgt namelijk voor chaos in je hoofd. 

 

Tip 7 – Stel vragen aan de leraren

Zodra de lessen eenmaal zijn begonnen moet je wel bij de les blijven. Begrijp je de stof niet helemaal? Geef dit dan gerust aan bij de leraar of lerares. De juiste vraag stellen doe je door specifiek te zijn en te benadrukken waar het bij jou mis gaat. Als je zegt “ik snap het niet helemaal” dan zul je waarschijnlijk dezelfde uitleg nogmaals krijgen in plaats van het onderdeel waar je moeite mee hebt. 

 

Hopelijk ben jij met deze 7 tips helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar. Nog een extra tip voordat jij weer naar school gaat: Print deze tips uit en hang ze bij jouw focus hoekje! 

Tot slot willen wij jou namens team StudyWorks heel veel succes wensen aankomend jaar. 

Mocht je tegen problemen aanlopen en deze direct willen verhelpen aan het begin van het schooljaar? Maak dan tot 20 september gebruik van onze back to school actie! Wil jij meer weten over deze actie? Klik dan hier.