Heeft uw kind moeite met studeren door dyslexie? Deze gids zal u helpen uw kind te ondersteunen met de beste studiemethoden die zij kunnen gebruiken om te leren. Het kan zijn dat uw kind weinig praat over zijn of haar gevoelens en de worsteling met dyslexie in zowel het algemeen als in het onderwijs. Het is van belang om te weten wat dyslexie inhoudt en hoe uw kind zich voelt terwijl hij/zij ermee worstelt. Alleen dan kan je samen aan de beste studiemethoden op een effectieve aanpak gebruiken voor het leren.

 

Wat is dyslexie?

Dyslexie is de term die wordt gebruikt voor mensen die moeite hebben met (leren) lezen. De DSM-5 definieert dyslexie als: 

“Een specifieke leerstoornis die zich kenmerkt door een hardnekkig probleem in het aanleren van accuraat en vlot lezen en/of spellen op woordniveau.”

Kinderen met dyslexie kunnen het volgende ervaren:

  • Kinderen kunnen zich misschien niet herinneren wat ze hebben gelezen. Dit betekent dat zelfs woordproblemen in wiskunde moeilijk op te lossen kunnen zijn.
  • Spreken in het openbaar kan een strijd zijn voor kinderen met dyslexie. Ze kunnen misschien niet de juiste woorden vinden om zichzelf uit te drukken.
  • Ook voor kinderen met dyslexie is spelling en schrijven lastig. Ze kunnen de letters in een woord door elkaar halen of woorden kunnen in elkaar overlopen en spaties gaan verloren.

 

Alleen omdat ze moeite hebben met lezen en schrijven, hebben kinderen met dyslexie niet per se een laag IQ. Het zijn meestal juist slimme en begaafde studenten, met veel motivatie om te leren.

 

Welke emoties kunnen kinderen met dyslexie ervaren? 

  • Kinderen met dyslexie kunnen vaak last hebben van angst. De worstelingen van dyslexie kunnen hen nerveus maken over falen en ze kunnen het moeilijk vinden om de angst om iets nieuws te leren te overwinnen.
  • Leren in een gewoon klaslokaal kan frustrerend zijn voor kinderen met dyslexie, wat vaak woede veroorzaakt. Studenten kunnen deze woede op school opkroppen, maar thuis kunnen ze het vaak uiten.
  • Dyslexie kan de studievoortgang van studenten vertragen, wat hun zelfvertrouwen kan verzwakken.
  • Helaas lopen kinderen met dyslexie een hoger risico op een depressie. Omdat ze niet in staat zijn om te gaan met de eisen van hun leeromgeving, zijn ze vaak erg streng voor zichzelf, wat leidt tot intense gevoelens van onzekerheid en falen.

 

Vergeet niet dat het aanleren van geluk aan uw kind ook het leren kan motiveren!

 

Kinderen met dyslexie

 

Wat zijn de beste studiemethoden voor kinderen met dyslexie om te studeren? 

1. Minimaliseer afleiding

Kinderen met dyslexie moeten extra moeite doen om te leren. Het is belangrijk om hen een studieruimte te bieden die afleidingsvrij is. Dit betekent een opgeruimd bureau en geen mobiele telefoon. Andere manieren waarop kinderen met dyslexie afleiding kunnen beperken, is door oortelefoons met ruisonderdrukking te gebruiken.

 

2. Doelen en beloningen

Kinderen met dyslexie kunnen te veel prikkels binnen krijgen door regelmatig klassikaal leren en huiswerkopdrachten. Een geweldige manier om kinderen te motiveren is door kleine leerdoelen te stellen en ze te belonen als ze die bereiken!

 

3. Profiteer van technologie

Het is een goed idee voor kinderen met dyslexie om hun notities te digitaliseren met slimme tablets of een laptop. Ze kunnen later hun aantekeningen op papier zetten, wat hen ook zal helpen hun lessen efficiënter te onthouden.

 

4. Neem extra de tijd

Kinderen met dyslexie krijgen vaak meer tijd dan hun leeftijdsgenoten om toetsen af te maken, omdat ze meer tijd nodig hebben om hun kennis van het onderwerp te laten zien. Neem dus ook voldoende extra tijd bij het leren voor de toets. Uw kind heeft recht op extra tijd. U kunt altijd contact opnemen met de school van uw kind voor advies.

 

Bonustip

Kinderen met dyslexie hebben vaak moeite met lezen, omdat de woorden op de pagina lijken rond te zwemmen. Sommige mensen vinden dat door delen van de tekst te bedekken of een liniaal te gebruiken om ze te leiden, het leesproces veel soepeler wordt.

Onthoud dat elk kind met dyslexie anders is en andere emoties kan voelen. Sommigen zullen er de voorkeur aan geven dingen anders te doen dan de hierboven geschreven beste studiemethoden. Het kan met een beetje vallen en opstaan zijn ​​​​voor uw kind om erachter te komen wat het beste werkt!

 

Kinderen met dyslexie

 

Extra hulp

Wilt u wat extra hulp inschakelen voor uw kind? Bij StudyWorks hebben wij coaches die ervaring hebben met kinderen met dyslexie. Wij zullen de beste match maken met een van onze ervaren coaches op basis van de wensen en interesses van uw kind. De bijlescoaches zullen helpen met het vak, het lezen en schrijven, plannen en effectiever leren met dyslexie. Meldt u vrijblijvend aan voor de bijlessen aan huis of online. Ook voor de komende examens hebben we ervaren coaches die examentraining kunnen geven.