In dit blog gaan wij de beste voorbereiding op een toets uitleggen die op iedereen toepasbaar is. De blog begint op twee weken voor de toets tot het moment van de toets zelf. 

 

Twee weken van tevoren

Twee weken van te voren begin je met het maken van een plan en planning voor de komende twee weken. Wat moet je leren en hoeveel tijd denk je dat het je gaat kosten? Schrijf vervolgens op wat je per vak moet leren en wanneer de toets is. Nu je een volledig beeld hebt maak je een schema voor de komende twee weken wat je wanneer gaat leren. Blijf bij het opstellen van dit schema realistisch en zorg dat je speling hebt. Als je bijvoorbeeld zorgt dat je soms een avond volledig vrij bent kun je die avond gebruiken om achterstanden die je opgelopen hebt door onvoorziene omstandigheden weer inhalen.

Als je te veel op je schema zet kun je snel gedemotiveerd raken door het vele werk wat je moet doen als je 1 of 2 dagen achter gaat lopen. Het is niet erg om veel tijd kwijt te zijn met het maken van een planning, inventariseer goed hoeveel tijd je nodig hebt voor het maken van opdrachten en het samenvatten van de stof, zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

 

Eén week van tevoren

Nu je de planning hebt gemaakt ga je je volledig aan deze planning houden. Je zorgt dat je je elke dag doet wat je op de planning hebt staan, dit is het belangrijkste! Zorg dat je niet snel toegeeft aan afleidingen in je omgeving voor de beste voorbereiding van een toets. 

Gun jezelf beloningen als je je planning hebt gehaald en motiveer jezelf op de momenten dat je eigenlijk geen zin hebt. 

Heb je toch onderdelen die langer duren dan verwacht? Doordat je tijdens het plannen rekening hebt gehouden met vertraging kun je nu op een vrije avond de achterstanden inhalen. 

Bekijk ook onze andere blogs met studietips! 

 

Eén dag van tevoren

De laatste dag voor het tentamen is meestal voor veel leerlingen heel belangrijk, ook voor de beste voorbereiding op een toets. De laatste dag heb je als het goed is al je onderwerpen al geleerd. Bij het maken van de oefenopgaven heb je ook je fouten opnieuw kunnen leren. 

Op deze dag zorg je ervoor dat je alle stof nog een keer tot je neemt, je vraagt aan je ouders of ze je kunnen overhoren en schrijft op wat je nog niet helemaal goed kent. Je zet op de avond voor je tentamen de puntjes op de i en gaat daarna vroeg slapen.  Je bent klaar voor het tentamen! 

De ochtend van tevoren

Ook al heb je misschien last van zenuwen en heb je geen honger, eet wel wat. Dit zorgt er namelijk voor dat je energie krijgt en je hersenen dus beter kunnen werken. Het allerbelangrijkste is dat je zorgt dat je op tijd opstaat. Een toets is vaak al spannend genoeg en het helpt niet als je erg moet haasten. Op tijd zijn is namelijk echt erg belangrijk. Pak dus de avond van te voren ook vast je tas in voor morgen, dit scheelt een hele hoop stress in de ochtend. Op deze manier heb jij echt de beste voorbereiding op een toets, omdat je de stof al zo goed kent hoef je je nergens zorgen over te maken! 

 

Eén uur van tevoren

Een uur van tevoren is het absoluut niet de tijd om nog keihard te gaan leren, vertrouw erop dat je de afgelopen weken genoeg gedaan hebt en lees even luchtig een samenvatting door. Door nog een keer naar de stof te kijken zul je heel misschien nog wat nieuwe informatie opdoen, maar dit is niet het doel. 

Ga voor de toets nog wat kletsen met je klasgenoten als je al op school bent of kijk thuis nog even een filmpje. Zorg dat je op tijd naar school toe vertrekt zodat je je daar echt geen zorgen over hoeft te maken. Op deze manier blijven je zenuwen laag en kun je op een goede en rustige manier de toets gaan maken. 

Controleer nog een keer of je alle spullen hebt die je nodig hebt voor deze toets om er zeker van te zijn dat je voor geen enkele verrassing komt te staan. 

 

Een paar minuten van tevoren

Haal even diep adem, pak je spullen vast en ga ervoor! Je kan het, geloof in jezelf en blijf kalm. 

 

De beste voorbereiding van een toets
Lees de vragen goed en antwoord zo volledig mogelijk!

 

Na de toets

Je hebt je toets gemaakt. Je hebt er een slecht of goed gevoel over, maar het belangrijkste is: laat het los. Je kunt nu niks meer veranderen aan je cijfer en daarom kun je beter geen aandacht meer besteden aan de antwoorden die je eventueel net wel of net niet goed had. Waarschijnlijk heb je nog meer toetsen die week dus hier kun je je beter op focussen. Ga naar huis, vertel hoe je toets ging en ontspan even voor een uurtje of 2. Ga hierna weer je planning erbij pakken en door naar de volgende toets! 

 

De beste voorbereiding op een toets

Op deze manier ga je met de beste voorbereiding naar een toets toe. De tips die hierboven zijn gegeven zijn gebaseerd op studies over gezond leergedrag en manieren om de beste voorbereiding op een toets te hebben. Heb jij zelf een andere manier die volgens jou beter werkt? Pas deze ook toe! Ieder mens is ander en het kan zijn dat jij veel beter leert als je een paar dagen van te voren leert. 

Last minute leren zorgt ervoor dat je de stof opslaat in je korte termijn geheugen. Dit kan voldoende zijn voor het halen van de toets, maar de stof zelf zul je niet meer onthouden. Als je lang van tevoren met de stof bezig bent zal de stof zich opslaan in je lange termijn geheugen. In de toekomst zal je de stof misschien nog nodig hebben voor andere toetsen, het scheelt dat je hier dan nog wat van weet! 

Wij hopen dat we je met deze studietips voor de beste voorbereiding op een toets hebben geholpen in je voorbereiding. Vind je het zelf heel moeilijk vinden om je aan je planning te houden? Onze bijlescoaches kunnen jou helpen met het plannen en voorbereiden van een moeilijke toets. 

Klik hier voor meer informatie over (online) bijles of huiswerkbegeleiding