Rustige thuissituatie

Als ouder krijgt u geen cito-toets opgaven te zien, omdat deze hergebruikt worden door de jaren heen. Wel kunt u samen met u kind kijken naar welke vakken hij/zij lastig vindt en hier samen mee oefenen. Voor de thuissituatie is het belangrijk dat het kind rust heeft, als ouder speelt u hier een grote rol in. Deze rust kan uw kind ook vinden door middel van begeleiding van een bijlescoach of huiswerkbegeleider.

Natuurlijk kunt u ook bijles of examentraining aanvragen voor dit vak bij ons. Het positieve aan bijles of examentraining krijgen is dat uw kind persoonlijk begeleid wordt met de vakken die hij/zij lastig vindt. Deze persoonlijke aandacht is bewezen effectief en zorgt voor een beter resultaat op de Cito-toets voor uw kind.

 

Vertrouwen in de leraren

Vertrouw erop dat de leerkracht weet wat hij/zij doet, de leerkracht werkt tijdens de schoolloopbaan zeer gericht aan de doelen die het Ministerie van Onderwijs heeft aangegeven. Hiermee heeft uw kind voldoende kennis en vaardigheden opgedaan om de Cito-toets te maken. Ook hebben de meeste leerkrachten al een heleboel ervaring met de Cito-toets en de spanning hieromheen. Zij zullen de leerlingen hier ook in begeleiden. Dit kunt u overigens uw kind ook vertellen, dit haalt vaak al wat spanning weg. Een leerkracht heeft altijd de behoefte om het kind de voordeel van de twijfel te geven bij het opstellen van het eindadvies na de Cito-toets. Op deze manier zal het kind altijd wel op zijn of haar plek of niveau terecht komen. 

 

Praten en spanningen

Vergeet niet dat als uw kind thuis komt, er al een hele dag school op zit. Uw kind zit al 5 dagen per week op school, wat veel inspanning vraagt. Tijdens deze momenten wordt uw kind al voorbereid op de cito door de leerkracht. Hierom is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw kind voldoende rust krijgt en goed slaapt.

Heeft u kind veel last van stress of spanningen, kunt u in gesprek gaan met uw kind over waar dit aan ligt. U kunt uw kind uitleggen dat het een momentopname is en niet alles bepaald, de leerkracht heeft het inzicht over wat uw kind geleerd heeft tot nu toe. En ook vooral dat spanning normaal is, elk kind heeft op zijn/haar eigen manier spanning voor dit moment. Als u zelf gespannen bent over de uitslag, laat dat dan vooral niet merken aan uw kind. Kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders en dat zal in dit geval alleen maar leiden tot stress en onzekerheid tijdens de Cito-toets. 

 

De Cito-toets in groep 8, wat werkt het best?

 

Bijles

Mocht uw kind een vak niet onder de knie krijgen of heeft hij/zij erg veel spanning bij toetsen kunt u ook kiezen voor bijles. Onze bijlescoaches gaan in gesprek met uw kind en helpen hem/haar met de onderwerpen die lastig zijn. Daarnaast hebben onze bijlescoaches veel ervaring en kunnen de stof op verschillende manieren uitleggen waardoor vaak het kwartje wel valt. 

Heeft uw kind juist veel spanning maar wel de kennis dan hebben wij examentrainingen en cito-trainingen ontwikkeld. Hierbij gaat uw kind samen met een van onze coaches oefenen met tijdsdruk, examenopgaven of de Cito-toets en de spanning onder controle houden. Onze coaches hebben recent allemaal nog in een toets of tentamen situatie gezeten waardoor ze persoonlijke ervaringen kunnen delen met uw kind om hier voor geruststelling te zorgen.

 

De Cito-score

Het moment van de afname van de Cito-toets zal ook spannend zijn voor uw kind, in de voorbereiding is er alles aan gedaan en nu moet de Cito-toets dan echt gemaakt worden. Als ouder is het nog steeds belangrijk om niet te veel druk achter uw kind te zetten, dit zorgt alleen maar voor slechtere resultaten. De Cito-toets is ook niet meteen binden maar dient als onderbouwing voor het eindadvies van de leerkracht. Dit eindadvies zal ook nooit negatief beïnvloed worden door de Cito-toets.

Als de score hoger is dan het eindadvies, kan het advies naar boven worden bijgesteld. Als de score lager is dan het eindadvies, zal de school nooit het advies naar beneden halen omdat het kind in de jaren op school heeft laten zien wat hij/zij kan. 

 

Oefenen voor de Cito

De score van de Cito-toets is afhankelijk van drie onderdelen: Taal, studievaardigheden en rekenen- wiskunde. Dit zijn onderdelen waar goed in geoefend kan worden waardoor uw kind zich snel ontwikkeld. Citotraining kan er voor zorgen dat uw kind het beste uit zichzelf haalt en niet nerveus de Cito-toets in gaat. Onze bijlescoaches zijn gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen naar hun Cito-toets en hier komen vele succesverhalen uit. Ze doen altijd hun uiterste best om een balans te vinden tussen het leren, plezier houden en ontwikkeling stimuleren. 

 

Dus: 

  • Creëer een rustige thuissituatie 
  • Heb vertrouwen in leraren.
  • Praat met uw kind over de Cito-toets en spanningen.
  • Moeite met een vak? Bijles is aan te raden! 

Al met al is het belangrijk dat u en uw kind genieten van deze tijd, voor u het weet is uw kind al afgestudeerd! 

Werd u enthousiast van het lezen van deze blog en overweegt u bijles voor uw kind? Vraag vrijblijvend een brochure aan voor meer informatie.