Allereerst wat basisregels

  • Ruim je werkplek op, door te werken in een schone, geordende omgeving heb je de minste afleiding. Hierdoor kun je het meeste in je opnemen.
  • Muziek luisteren helpt bij concentreren, zorg echter wel dat dit rustige muziek is en dat het je niet zal afleiden.
  • Schrijf notities en teken diagrammen op papier, schrijven zorgt ervoor dat je dingen beter onthoud. 
  • Als je een onderwerp erg lastig vindt kijk een instructiefilmpje, dit zal je helpen met het begrijpen en onthouden van de stof. Via YouTube heb je heel veel goede instructiefilmpjes. 
  • Stel vragen! Snap je iets niet trek gelijk aan de bel, als je dit niet doet zul je de volgende onderwerpen ook niet begrijpen.
  • Als allerbelangrijkste eet, slaap en beweeg genoeg! Dit zorgt voor betere concentratie. 

En nu de tips, leer zo veel mogelijk in korte tijd:

 

Tip 1: Studeer 30 minuten per keer

Ons brein neemt alleen de eerste 15 en de laatste 15 minuten de informatie goed op. Wat betekent dat alles wat daar tussen in zit, makkelijker vergeten wordt. Dit heeft te maken met je concentratieboog. Sommige concentratiebogen zijn langer dan anderen, kijk daarom ook goed naar jezelf. Heb je een kortere boog en zijn 30 minuten te lang, maak er dan 20 van. Dit werkt alleen als het bij jou past, dus probeer dit ook goed uit zodat je veel kunt leren in een korte tijd. Want waarom zou je uren studeren als je het toch niet allemaal opslaat? 

 

Tip 2: Verdeel de stof

Als je een heel boek moet leren lijkt dat heel veel en bijna onmogelijk. Maar als je het verdeeld in hoofdstukken en in paragrafen valt het allemaal wel mee. Door een grote taak op te delen in deeltaken wordt het behapbaar en uitvoerbaar. Maak dus een planning van wat je moet doen en verdeel dit over de tijd die je hebt. 

 

Snel leren

Tip 3: Zet een timer

Soms moet je zoveel dingen doen dat je het overzicht kwijt raakt. Hierdoor ben je soms veel te lang bezig met een onderdeel en krijg je de rest niet af. Zet daarom een timer stel deze af op je gemaakte planning. Ga dus ook echter verder naar het volgende als de tijd om is. Later kun je dan nog kijken naar de dingen die niet af zijn gekomen. 

Als je dit zo doet is het handig om in het begin van de volgende dag een uurtje in te plannen om deze moeilijke onderdelen weer op te pakken. Stel deze onderwerpen niet uit en zorg dat je ze voor het andere werk doet. Van uitstel komt afstel! 

Heb je hulp nodig bij het maken van een planning voor je huiswerk? StudyWorks kan hiermee helpen! Onze bijles coaches gaan met je aan de slag om een planning te maken en helpen je met de moeilijke onderwerpen. 

 

6 methodes

Tip 4: Neem voldoende pauze

Zoals al eerder gezegd heb je maar een concentratieboog van ongeveer 30 minuten. Zorg ervoor dat je tussen die blokken pauze neemt. Hiermee bedoel ik echt pauze, ga even naar buiten, kijk een filmpje op youtube of klets even met je moeder. Zo krijgt je brein even rust en kan het de dingen die je net geleerd hebt even verwerken. Zodat je na je pauze weer fris van start kan. 

Zorg wel dat je je aan je planning houdt! De grootste valkuil hierbij kent iedereen: ‘Nog een filmpje, dan ga ik weer beginnen’. 

Een oplossing hiervoor kan dan ook weer zijn: Zet een timer. Met een timer weet je wanneer je weer aan de slag moet en dan kun je ook weer de discipline vinden om aan het volgende hoofdstuk te beginnen. 

 

Tip 5: Zit aan een bureau

Door te zitten aan een bureau zorgt ervoor dat je een beter houding hebt. Psychologisch geeft je houding een signaal af naar je hersenen dat je zou moeten studeren. Als je bijvoorbeeld in je bed zit of ligt geeft je houding door aan je brein dat je moet slapen. Zorg wel dat je een goede bureaustoel hebt en een bureau op jouw goede hoogte zodat je hier lekker achter kunt zitten. Als je lekker op je plek zit achter je studieboeken zal dit ook helpen om je beter te concentreren. Bij het houden van je pauze is het dan ook handig om even van dit bureau weg te lopen. Als je dan weer terug komt zullen je hersenen automatisch aannemen dat er gestudeerd moet worden. 

 

Studieboeken

Tip 6: Studeer met boeken 

Ook dit helpt met het leren van je hersenen aan het idee van leren. Door met fysieke boeken te werken krijgen je hersenen weer het idee dat je moet leren. Dit zorgt ervoor dat je een diepere concentratie krijgt. 

Veel leerlingen gebruiken markeerstiften om belangrijke begrippen te highlighten, wij raden dit zeer af. Op deze manier lees je de tekst die je moet leren scannend door op zoek naar begrippen, je hersenen slaan de tekst én begrippen zo niet op. Deze manier van leren is sterk af te raden als je effectief wilt leren. 

 

Tot slot

Zorg dat je de basisregels toepast, neem na elke 30 minuten studeren een pauze en maak een goede (ruime) planning. Zet een timer om niet achter te lopen op je onderwerpen, neem je pauzes in een andere ruimte en zorg voor een goede leeromgeving. Onze bijlescoaches kunnen jou helpen met (online) bijles om bovenstaande tips toe te passen op jouw studiegewoonten.

Op deze manier is het aangetoond dat je sneller stof op zult nemen en daarmee dus korter achter die studieboeken zit! Zo kun je sneller de leuke dingen doen die je van plan was te doen die dag. Volg je deze stappen dan zul je zien dat het leren veel beter gaat, zoals al benoemd is het wel belangrijk dat je kijkt naar wat bij jou past. Iedereen is anders en zal dus ook anders op dingen reageren. Zoek naar jouw ideale studiemethode en succes is gegarandeerd, je zult zien dat je meer zal leren in een korte tijd. 

Heb je veel moeite met een bepaald vak en kun je hier wel bijles in gebruiken? StudyWorks helpt jou met het slagen voor je toetsen met een slagingspercentage van 100%!