In dit blog gaan wij uitleggen wat Frans is en wat leren voor Frans zo moeilijk maakt. Met onze tips zou het leren voor Frans makkelijker worden. 

 

Wat is Frans? 

Frans is de taal die gesproken wordt in Frankrijk. Frankrijk is niet het enige land waar Frans gesproken wordt. In de volgende landen wordt bijvoorbeeld ook Frans gesproken: Benin, Senegal, Ivoorkust, België, Canada en Haïti. Er zijn nog veel meer landen waar dit gesproken wordt. Frans komt oorspronkelijk vanuit de Romaanse talen die terug te leiden zijn naar het Latijns. Het is een Gallo-Romaanse taal. 

 

Wat maakt Frans zo moeilijk. 

De meeste leerlingen hebben moeite met de uitspraak van het Frans. Daarnaast wordt Frans op een hele andere manier geschreven dan de Nederlandse taal. Net als het Spaans wordt niet alles uitgesproken wat geschreven staat. De taal lijkt ook niet echt op het Nederlands, wel zijn er een aantal leenwoorden die Nederland overgenomen heeft uit de Franse taal. Daarnaast is het net als in het Duits belangrijk dat je goed weet wat voor geslacht het woord heeft. In het Frans is dit ‘le’ voor mannelijk en ‘la’ voor vrouwelijk. Dit maakt de taal extra lastig. 

 

Leren voor Frans: 5 tips en tricks

 

Algemene tip 

Heb je de kans om een week op vakantie of excursie te gaan naar Frankrijk of een Frans sprekend land? Neem deze kans dan met beide handen aan. Op het moment dat je helemaal ondergedompeld wordt in deze cultuur is het makkelijker om deze taal te leren. Overal om je heen wordt deze taal gesproken en je zult het ook meer lezen. Daarnaast is het natuurlijk leuk om een beetje mee te krijgen van andere culturen. Dit zal je goed helpen bij het leren voor Frans. 

 

Tip 1: Nederlands naar Frans

Als je begint met leren voor Frans dan raden wij je aan om veel in aanraking te komen met de taal. Lees een boek in het Frans, kijk een serie in het Frans of nog beter kijk een Franse serie. Het Frans wordt gezien als een zachtere taal dan Nederlands en wordt ook heel anders uitgesproken. Wij raden aan om te beginnen met het vertalen van bijvoorbeeld songteksten of memes. Op deze manier ben je bezig met de taal maar ben je niet eindeloos in een boek aan het staren. Daarnaast zijn er verschillende apps waarmee je door spelletjes spelen beter wordt in de taal. Kies hierbij wat bij jou past, zoek jouw manier van leren voor Frans. 

 

Tip 2: Leren voor Woordenschat

Om te leren voor woordenschat is het belangrijk om veel in aanraking te komen met de taal. Het horen, schrijven en spreken zorgt ervoor dat je woordenschat vergroot. Dit kun je op verschillende manieren doen, denk hierbij aan films of series in het Frans kijken, je game instellingen in het Frans zetten of af te spreken dat je met je klasgenoten de hele pauze Frans praat. 10 minuten per dag oefenen maakt al een groot verschil. Tegenwoordig zijn er ook veel websites en apps waarmee je je woordenschat voor Frans kan oefenen. Dit kun je overal doen en ook hier is 10 minuten per dag voldoende. Kies wat bij jou past, waardoor jij het beste kan leren voor Frans. 

 

Tip 3: Leren voor Grammatica

Grammatica in het Frans werkt iets anders dan in het Nederlands. Aangezien de talen ook van twee verschillende taalgroepen afkomen zitten hier minder overeenkomsten in dan bijvoorbeeld tussen het Duits en het Nederlands. In het Frans zijn de lidwoorden erg belangrijk elk woord is mannelijk, vrouwelijk of meervoud daarnaast is er een aparte categorie voor klinkerbotsing. Daarnaast wordt in het Frans niet altijd alle letters uitgesproken maar je schrijft ze wel. Ook in het Frans wordt gewerkt met verschillende tijden. Het is belangrijk dat je goed weet in welke tijd je zit voordat je een zin schrijft. Net als bij de lidwoorden hebben bezittelijke naamwoorden ook een mannelijke, vrouwelijke of meervoud versie. Hetzelfde geldt voor het zelfstandig naamwoord. Als laatste is het belangrijk om op woordvolgorde te letten dit werkt in het Frans ook anders dan in het Nederlands. Zodra je alle Grammaticaregels weet en begrijpt kun je bijna alles invullen. 

 

Wil je meer tips en tricks om beter te leren? Bekijk onze uitgebreide Pinterest pagina!

 

Tip 4: Leren voor Lees- en schrijfvaardigheid

Lees- en schrijfvaardigheid is erg belangrijk bij het leren van het Frans. Zoals al in eerder tips is benoemd is het slim om veel te lezen en te schrijven waar mogelijk. Denk aan in je game, de ondertiteling van je Netflix serie of die ene songtekst. Hierbij geldt dat je je woordenschat en je grammatica op orde moet hebben. Dan is het bij lees- en schrijfvaardigheid een kwestie van oefenen, oefenen en nog is oefenen. Op deze manier krijg je dit het snelste onder de knie. 

 

Tip 5: Cultuur 

Frans wordt net als het Engels of Spaans gezien als een zachte taal. Hierdoor is de uitspraak en de cultuur heel anders dan in Nederland. Frans wordt in veel landen gesproken, die elk een eigen cultuur hebben. Door je in te lezen op deze cultuur of naar één of meerdere Franstalige landen te gaan zal het begrijpen van de Franse taal steeds makkelijker worden. Wij raden daarom aan om dit vooral te doen en goed te luisteren naar hoe zij dingen verwoorden en uitspreken. Zo kun je goed leren voor Frans. 

 

 

Lukt het leren voor Frans niet goed? 

Heb je onze tips allemaal al geprobeerd maar lukt de uitspraak maar niet voor de mondeling? Of zit je al uren te staren naar de opdrachten voor Grammatica maar kom je maar niet verder? StudyWorks staat klaar, onze professionele coaches kunnen je overal mee helpen van woordenschat, tot grammatica tot leesvaardigheid. Dit doen onze coaches door middel van (online) bijles of huiswerkbegeleiding, waarbij er gekeken wordt naar wat jij lastig vindt. Zodat je straks zonder zenuwen de toets goed kunt maken.

Wacht niet langer en meld je vandaag nog aan voor bijles Frans op maat. Op deze manier wordt leren voor Frans een makkie.