Leren voor Grieks is voor de meeste leerlingen geen leuke bezigheid. Het is een van de lastigste talen doordat het alfabet uit andere tekens bestaat dan bij de westerse talen. In dit blog duiken we eerst in de geschiedenis van de Griekse taal waarna wij een aantal tips geven hoe je het beste kunt leren voor Grieks.

 

Wat is Grieks? 

Grieks is de taal die afstamt van de Indo-Europese talen. Er zijn twee soorten Grieks: Het Oudgrieks en het nieuwgrieks, deze talen hebben verschillende dialecten. Grieks wordt niet alleen in Griekenland gesproken maar ook in Cyprus, Turkije, Italië, Albanië, Noord-Macedonië, Roemenië, Egypte, Frankrijk, Oekraïne en Malta. Het is een van de oudste geschreven talen die nog steeds gebruikt wordt in het dagelijks leven. 

 

Wat maakt Grieks moeilijk?

Wat Grieks moeilijk maakt is dat het een eigen alfabet heeft, daarnaast zijn er niet echt direct verwante talen zoals Nederlands en Duits. In het alfabet zitten een aantal onbekende letters. Daarnaast zijn de werkwoorden in alle tijden verschillend. Ook heb je hier te maken met naamvallen net als in het Duits, echter zijn deze wel anders dan in het Duits. Grieks is een van de lastigste talen om volledig te begrijpen en het duurt vaak lang voordat je goede gesprekken kunt voeren. Leren voor Grieks vergt veel doorzettingsvermogen en interesse in de taal.

 

Tip 1: Nederlands naar Grieks 

Een goede manier om te leren voor Grieks is het vertalen van woorden uit het Nederlands naar het Grieks en andersom. Op deze manier begin je met de basis. Het is hierbij wel belangrijk dat je eerst het Griekse alfabet kent en begrijpt, aangezien zoals eerder benoemd in deze blog er andere letters in zitten. Hoe meer woorden je kent hoe makkelijker je zinnen kunt maken en hoe eerder je verbanden kunt leggen. Hierbij is het wel belangrijk dat je je eigen leerweg kiest, waardoor je het beste kunt leren voor Grieks. 

Griekse alfabet: 

Α α alfa

Β β bèta

Γ γ gamma

Δ δ delta

Ε ε epsilon

Ζ ζ zèta

Η η èta

Θ θ thèta

Ι ι jota

Κ κ kappa

Λ λ lambda

Μ μ mu

Ν ν nu

Ξ ξ xi

Ο ο omikron

Π π pi

Ρ ρ rho

Σ σς sigma

Τ τ tau

Υ υ ypsilon

Φ φ phi

Χ χ chi

Ψ ψ psi

Ω ω omega

Het Griekse alfabet bestaat uit heel veel verschillende tekens die wij in de westerse talen niet kennen. Het leren van Griekse tekens is dan ook niets meer dan stampwerk. Maak een lijstje van de tekens en leer de uitspraak. Op Youtube staan een aantal leuke interactieve filmpjes die helpen bij het leren voor Grieks. 

 

Tip 2: Leren voor Woordenschat

Woordenschat is heel belangrijk bij het leren voor Grieks. Omdat je veel met teksten aan de slag gaat is het van belang dat je veel woorden kent en meteen kunt vertalen. Als dit niet snel lukt ga je veel tijd verliezen in het opzoeken van de woorden in het woordenboek. In het begin is het echt niet erg om woorden op te zoeken bij het leren voor Grieks, maar probeer de woorden dan wel te onthouden. 

Bonustip: De Grieken hebben een grote geschiedenis die ver teruggaat tot in de oudheid. Het Oudgrieks wat toen gesproken werd komt veel voor in de mythologische verhalen. Vind je het interessant om deze mythes te lezen? Koop zowel een Griekse als Nederlandse uitvoering van de mythe en ga het verhaal vertalen, zo schiet jouw woordenschat omhoog! 

 

Tip 3: Leren voor Grammatica

De grammatica van Grieks kan een groot struikelblok zijn bij het zelf schrijven of spreken bij het leren voor Grieks. de verbuigingen en verschillende naamvallen zijn lastig en moeilijk te leren. Zorg dat je voor jezelf een planning maakt om elke dag iets te leren, in kleine delen. Zo onthoud je de stof beter en zal je er meer plezier in het leren voor Grieks hebben.  

 

Tip 4: Leren voor Lees- en schrijfvaardigheid

Voor je lees- en schrijfvaardigheid heb je voldoende stof om mee te oefenen. De Grieken hebben vele Oudgriekse teksten die bestaan uit leuke verhalen en mythes over de oudheid. Deze teksten bieden een leuke afwisseling op het schoolwerk en leveren na het volledig lezen of vertalen een mooi verhaal op. Deze teksten zijn overal op internet te vinden en daarom ook makkelijk om mee te oefenen. Vind je het niet leuk om hier alleen mee te oefenen? Nodig een klasgenoot uit om samen de tekst te gaan vertalen, woord voor woord, en maak er een leuk spelletje van! Zo hou je het leren leuk en gezellig terwijl je nog steeds heel veel leert voor Grieks.

 

Tip 5: Cultuur 

Door veel te lezen en leren van de cultuur help je jezelf ook om sneller te leren voor Grieks. Je kunt proberen om de Griekse tv of radio te luisteren of misschien ga je wel op vakantie naar Griekenland! Door te luisteren naar de tv of radio raak je sneller bekend met de klanken en het tempo van de taal. Je leert ook snel Grieks door te oefenen met je eigen interieur. Plak sticker op het voorwerp met het Griekse woord, zo leer je sneller deze woorden kennen in het Grieks. 

Wil je meer tips en tricks om beter te leren? Bekijk onze uitgebreide Pinterest pagina! 

Leren voor Grieks: 5 tips en tricks

 

Lukt het leren voor Grieks niet echt?

Veel mensen volgen een cursus of bijles om de griekse grammatica te leren, deze grammatica blijf echt heel lastig en vergt veel doorzettingsvermogen om te leren. Het volgen van bijles op de middelbare school kan aangeboden worden bij je school of bij jouw docent. Als dit niet het geval is kun je altijd overwegen om (online) bijles te nemen van StudyWorks. Onze bijlescoaches die gespecialiseerd zijn in leren voor Grieks gaan met jou aan de slag om de grammatica of woordenschat proactief te verbeteren. 

 

Maar waarvoor is Grieks nu eigenlijk nuttig? 

De meeste vakken werken volgens handboeken, vaste stof en iedereen leert hetzelfde. Bij Grieks duik je volledig in een andere tijd met een taal die een ander alphabet heeft. Grieks is niet alleen het leren van een taal, maar ook het leren van een cultuur die ruim 2000 jaar geleden tot stand kwam. Deze cultuur wordt vaak gezien als de grondlegger voor de westerse beschavingen. Het is dus heel nuttig om de oude bronnen erbij te halen en al vertalend achter de cultuur en taal te komen. 

Heb je moeite met leren voor Grieks en heb je bijles nodig? Onze bijlescoaches gebruiken ook bovenstaande tips in de bijles of huiswerkbegeleiding en gaan met jou aan de slag om de onderwerpen die je moeilijk vindt te behandelen.