Omdat leren voor Latijn vaak een hele opgave is, heeft StudyWorks 5 tips en tricks geformuleerd om jou te helpen met het leren voor Latijn. Allereerst bespreken we de geschiedenis van de taal en waarom dit een vak is op de middelbare school. 

 

De geschiedenis van de Latijnse taal 

Latijn is een taal die niet meer actief gesproken wordt. De taal komt in zijn oorsprong uit het gebied rond het huidige Rome en is groot geworden bij de opbouw van het Romeinse Rijk. De taal is ook beïnvloed door het Grieks en de Etrusken, die lange tijd heersten over de Romeinen. 

 

Waarom Latijn leren? 

Bij het leren voor Latijn kom je vaak in de situatie waarbij je jezelf afvraagt; ‘’waarom moet ik dit leren?’’. De Latijnse taal zal je in het dagelijks leven niet zo veel gebruiken, maar het is een goede basis om andere Romaanse talen makkelijk te leren. Talen als Spaans, Frans, Italiaans en Roemeens zijn allemaal vele malen makkelijker te leren als je de Latijnse taal begrijpt. Latijn kan ook goed van pas komen bij het behalen van je Bachelor of Science in verschillende studies. 

Bij Computerwetenschappen gebruik je in het programmeren veel woorden die uit de Latijnse taal gehaald zijn. Als je later in de Computerwetenschappen wilt studeren is jouw kennis van Latijn handig om sneller verbanden te leggen tussen verschillende termen. 

Geneeskunde is ook een studie waarbij er veel termen uit Latijn gebruikt. Leren voor Latijn helpt je met veel medische terminologieën. Geschiedenis gebruikt veel bronnen uit de Romeinse tijd. Het herkennen van de Latijnse taal in deze bronnen is waardevol en hier kun je je later in specialiseren. Omdat Latijn de basis is voor alle romaanse talen is het ook goed om andere vakken beter te begrijpen. Ook bij Rechten worden veel termen uit het Latijn gebruikt. Universiteiten houden ervan om sollicitaties van classicisten te krijgen, dus het doet zeker geen pijn om al die Latijnse termen al te kennen! 

Leren voor Latijn: 5 tips en tricks

Tip 1: Volg je les proactief 

Je lessen goed volgen is de beste voorbereiding voor het leren voor Latijn. In de lessen wordt alle stof behandeld en kun je altijd vragen stellen. Zorg ervoor dat je je goed voorbereid op de lessen, eventuele vragen opschrijft en een proactieve houding hebt. Als je in de lessen goed oplet lukt het leren voor Latijn als je thuis bent ook een stuk beter. De docent wilt jou altijd helpen met het leren voor Latijn. Als jouw docent ergens niet mee kan helpen kun je altijd bijles nemen in Latijn. Met deze bijles zal je veel meer leren en gaan de cijfers voor Latijn aanzienlijk omhoog.

Wil je jezelf gezonde leergewoontes aanleren? Klik dan hier! 

 

Tip 2: Veel en goed lezen 

Bij leren voor Latijn ga je het hardste vooruit als je veel leest. Je slaat automatisch veel tekst op en je woordenschat schiet omhoog. Zorg dat je van school goede literatuur krijgt om zoveel mogelijk teksten te gaan vertalen. Het helpt al heel erg als je deze teksten interessant vindt. Zorg bij het lezen dat je zo min mogelijk afleiding hebt in je omgeving. Zet je telefoon op stil en zorg dat er geen tv aanstaat. Door deze afleidingen te elimineren kun je geconcentreerd aan de slag met het leren voor Latijn. 

 

Tip 3: Leren voor Grammatica 

Zorg dat je de grammatica goed kent, je hoeft het echter niet uit je hoofd te leren! Bij de examens mag je het woordenboek erbij houden, en de rijtjes staan hier gelukkig allemaal in. Lees ze echter wel goed door om alles van te voren te oefenen, zo ga je veel sneller tijdens het examen. Bij het vertalen is het handig om te beginnen bij de persoonsvorm, de woorden die je niet weet zoek je op in het woordenboek. Begin het vertalen pas als je weet welk elk woord in de zin betekent. 

 

Tip 4: Leren voor Lees- en schrijfvaardigheden 

Op de toetsen zal altijd een onderdeel lees- en schrijfvaardigheden voorkomen. Leren voor Latijn zal dus ook bestaan uit het vele oefenen met lezen en schrijven. Zorg dat je bij het schrijven van teksten ook meteen weet wat je aan het schrijven bent. Zo leer je nieuwe woorden kennen en leer je ook om te schrijven. 

 

Tip 5: Heel veel oefenen

Leren voor Latijn bestaat simpelweg ook uit heel veel oefenen. Hoe meer je met de stof aan de gang gaat, hoe meer woorden je gaat onthouden en herkennen. Dankzij deze verbreding van je kennis gaat het leren voor Latijn steeds makkelijker en sneller. 

 

Leren voor Latijn: 5 tips en tricks

 

Lukt het leren voor Latijn niet echt? 

Veel mensen volgen een cursus of online bijles om de Latijnse grammatica en woordjes te leren. De grammatica blijft echt heel lastig en vergt veel doorzettingsvermogen. StudyWorks heeft een groot aantal bijles coaches die jou kunnen begeleiden met het leren voor Latijn. 

Meld je via deze link aan of vraag meer informatie op met ons contactformulier.