StudyWorks heeft een aantal tips en tricks opgesteld om beter te leren voor Natuurkunde, zodat je een betere voorbereiding hebt op je toets! Allereerst gaan we met je bespreken wat Natuurkunde precies is en waar het vandaan komt. Vervolgens geven we tips waarmee het leren voor Natuurkunde beter zal gaan in de toekomst. Veel plezier met het lezen van dit blog. 

 

Wat is natuurkunde? 

Natuurkunde ook wel fysica is een tak van wetenschap, deze wetenschap onderzoek eigenschappen van materie, straling energie. Denk aan kracht, fasen, warmte en licht. Dit gebeurd door middel van theorie en experimenten. Deze twee wisselen elkaar steeds af. Uit een theorie komen experimenten en uit experimenten komen nieuwe ideeën voor theorie. Binnen Natuurkunde zijn er een hoop specialisaties zoals geofysica en elektromagnetisme. Belangrijk om te weten is dat Natuurkunde een exacte wetenschap is. Dit betekent dat het erg precies is en onzekerheden kwantitatief worden aangegeven. 

De tips die wij behandelen in dit blog: 

  • Ken het onderwerp
  • Leer formules en eenheden 
  • Stel vragen aan je docent 
  • Lees goed
  • Huiswerk bijhouden 

 

Tip 1: Ken het onderwerp

Natuurkunde bestaat uit veel verschillende takken, in jouw lessen zal een deel hiervan ook aan bod komen. Zorg dat je weet waar de les over gaat en waar het onderwerp dat jij moet leren betrekking op heeft. Zoek desnoods als voorbereiding op de les een aantal artikelen op via het internet. Zo heb je al meer globale kennis van het vak en heb je een voorsprong ten opzichte van de andere leerlingen bij het leren voor Natuurkunde.

 

Tip 2: Leer de formules en eenheden

De formules en eenheden bij het leren voor Natuurkunde is heel belangrijk. Dit is gewoon stampwerk en niet leuk om te doen. Als je echter alle formules kunt koppelen aan de metingen waar ze voor zijn, kom je heel ver. De eenheden leren zijn belangrijk voor het maken van de toetsen. Op de toets moet je altijd de formules opgeven om punten te scoren. Door de formules te leren voor Natuurkunde zul je dus al veel punten kunnen halen bij de toetsen. Let op! Gebruik natuurlijk wel de goede formule, anders krijg je nog steeds geen punten ;). 

Hetzelfde geld voor de eenheden, vermeld deze altijd op de toets. Maak er dus bij het oefenen ook een gewoonte van om bij je tussentijdse berekeningen al de eenheid op te schrijven. Zo is de kans veel kleiner dat je het bij het eindantwoord vergeet. Heb je moeite met het leren van formules en eenheden? StudyWorks helpt je graag met bijles, online en aan huis.

 

Leren voor Natuurkunde: 5 tips en tricks
Ken je formules!

 

Tip 3: Stel vragen aan je docent

Als je een goede voorbereiding hebt gedaan op de les, kun je tijdens de les actief meedoen met de opdrachten. Het zal hier voorkomen dat je sommige dingen niet helemaal snapt, stel hier vragen over, dit helpt je bij het leren voor Natuurkunde!

Je docent is er om te helpen en als jij vragen stelt, zal de docent jou zeker te hulp schieten. Zorg dat je goed luistert bij het antwoord op de vraag en ga weer verder met het maken van de opdrachten. 

 

Tip 4: Lees goed 

Er worden altijd veel fouten gemaakt in het lezen van de vraag bij Natuurkunde. Neem altijd de tijd om een tekst of vraag bij het leren van Natuurkunde goed te lezen. Begrijp je echt waar het over gaat? 

Mocht je lezen lastig vinden hebben wij ook een blog voor Begrijpend Lezen, klik hier om deze te bekijken! 

Bij tentamens krijg je ook een Binas boek erbij, zorg dat je deze goed kent en gebruikt bij het oefenen. Op die manier zul je tijden je toetsen of tentamens ook sneller de informatie vinden die je nodig hebt. Lees goed wat er staat en zorg dat je volledig je antwoord invult. 

 

Tip 5: Huiswerk bijhouden

Zorg ervoor dat je je huiswerk goed bijhoudt. Zo kun je tijdens de lessen alweer vragen stellen over de stof. Allereerst zorg je dat je de theorie voor de les al doorgelezen hebt, zo kom je goed voorbereid de les in. Als je dit hebt gedaan kom je vast dingen tegen die je nog niet begrijpt, schrijf deze op. In de les wordt de stof behandeld door de docent, met de bijbehorende oefenopgaven erbij. Heb je vragen? Dit is hét moment om ze te stellen, zoals ook al in de eerdere tip werd gezegd. 

Maak de oefenopgaven en aantekeningen niet op losse blaadjes maar zorg dat je dit mooi in een schrift zet, zodat je dit nog goed terug kunt vinden. De aantekeningen en samenvattingen die hieruit komen zullen jou heel veel helpen bij het leren voor Natuurkunde. 

 

Kies je tips

Iedereen leert anders voor een vak en dat geldt ook voor jou. Vind jij het fijn om muziek te luisteren tijdens het leren voor Natuurkunde of leer jij liever in stilte. De tips om te leren voor Natuurkunde kun jij daarom ook zelf kiezen, kijk wat het beste bij jou past en maak daar je leergewoonten van. 

 

Heb je ook moeite met het leren voor andere vakken?

Bekijk hier onze tips voor andere vakken.

 

Natuurkunde is een vak waarbij je een deel van de kennis moet halen uit de theorie. Je gaat aan de slag met formules en elementen en die moet je simpelweg uit je hoofd leren. Na deze stap ga je de formules en elementen toepassen in de de oefenvragen. Als je de formules helemaal kent is dit gemakkelijker te doen, dus zorg ervoor dat je de formules en elementen goed kent!

De rest van het leren voor Natuurkunde bestaat vooral uit oefenen. Oefenen met opgaven uit je boek of oefen tentamen is de beste voorbereiding voor het succesvol afsluiten van het vak. Tijdens dit oefenen is het helemaal niet gek om iemand naast je te hebben zitten die meekijkt hoe jij de oefeningen maakt. Deze studiebegeleiding bieden wij dan ook aan bij StudyWorks. Wij hopen dat je met deze tips beter gaat leren voor Natuurkunde, succes! 

Wil je meer weten over onze diensten? Klik dan hier om naar onze informatiepagina te gaan!