Leren voor Nederlands is belangrijk, je komt de taal overal om je heen tegen en het is belangrijk dat het goed begrijpt. In dit blog geven wij je 5 tips en tricks mee over hoe je goed kunt leren voor Nederlands.

 

Wat is Nederlands? 

Nederlands is een taal die gesproken wordt in Nederland, Suriname en een gedeelte van België. Nederlands is van oorsprong een West-Germaanse taal net als Duits en Engels. Tijdens de les Nederlands kom je verschillende onderwerpen tegen zoals: Spelling, Woordenschat, Grammatica, Leesvaardigheid, Spreekvaardigheid en Schrijfvaardigheid. Deze kun je allemaal gebruiken om teksten te schrijven en te lezen en om de taal goed te verstaan en te kunnen spreken.

 

Wat maakt Nederlands moeilijk?

Nederlands wordt vaak onderschat, dit is ook wat het zo moeilijk maakt. Daarnaast zijn er een heleboel verschillende onderwerpen. Je moet deze allemaal begrijpen om de taal goed te beheersen. Daarnaast krijg je ook te maken met veel verschillende regels en leenwoorden uit andere talen. De onderstaande tips geven inzicht in hoe je het beste kunt leren voor Spelling, Woordenschat, Grammatica, Lees- en schrijfvaardigheid.

 

Leren voor Nederlands: 5 tips en tricks

 

Tip 1: Leren voor Spelling

Spelling is een van de meest moeilijke onderwerpen van Nederlands. Je kan het beste leren voor spelling door middel van oefenen. Door woorden steeds op te schrijven leer je ze sneller uit je hoofd. Daarnaast zijn er verschillende sites zoals spellingoefenen.nl waar je spelletjes kunt doen om je spelling te verbeteren. Ook is het belangrijk om goed te luisteren naar de klant van het woord, dit zorgt ervoor dat je dingen gaat herkennen. Als je dit onderdeel goed begrijpt ben je al een heel eind met leren voor Nederlands. 

 

Tip 2: Leren voor Woordenschat

Woordenschat is een onderdeel van Nederlands waar ook veel volwassenen nog moeite mee hebben. Om je woordenschat te vergroten is het slim om veel te lezen. Vind je dit nou helemaal niet leuk. Dan kun je ook films kijken met ondertiteling in het Nederlands. Op deze manier krijg je toch onbewust een boel mee. Daarnaast zijn er een heleboel sites zoals leerstrainer.nl waarbij je kunt leren voor woordenschat. 

 

Tip 3: Leren voor Grammatica

Om te leren voor Grammatica is het belangrijk om bij het begin te beginnen. Je hebt verschillende tijden. Het is belangrijk om te weten in welke tijd de zin staat voordat je gaat beginnen aan het ontleden van de zin. Is het in de voltooide tijd of in de onvoltooide tijd? Daarna is het belangrijk om te kijken naar de woordsoorten is het een lidwoord (de, het of een), is het een voorzetsel (op, in, onder), is het een bezittelijk naamwoord (mijn), een zelfstandig naamwoord (moeder, kind, hond), is het een persoonsvorm (om deze te achterhalen kun je de zin vragend maken. Het eerste woord is de persoonsvorm), is het een bijwoord (tijd) of is het een zelfstandig naamwoord (markt, appels). Er zijn nog veel meer woordsoorten maar dit is de basis. Als je dit weet kun je de zin gaan ontleden. De meest voorkomende vragen zijn de persoonsvorm, het onderwerp en het gezegde. 

Als je zinnen kunt ontleden ben je al een heel eind met leren voor Nederlands.

 

WIL JE MEER TIPS EN TRICKS OM BETER TE LEREN? BEKIJK ONZE UITGEBREIDE PINTEREST PAGINA! 

 

Tip 4: Leren voor Lees- en schrijfvaardigheid

We beginnen met de leesvaardigheid. Ook hierbij is de beste tip die wij kunnen geven lezen, lezen en nog is lezen. Let hierbij wel goed op het niveau van het boek of artikel dat je leest. Als je iets leest wat onder of boven je niveau zit wordt je snel minder gemotiveerd. Daarnaast is het belangrijk dat je afleiding voorkomt zet de tv en je telefoon even uit. Je slaat het namelijk minder op als je steeds iets op de achtergrond hoort. 

Bij schrijfvaardigheid is het belangrijk dat je de regels kent. Voor een brief zijn andere regels dan voor een mail of een notitie. Zorg dat je deze uit je hoofd kent en dan ben je al voor 50% klaar. Bij schrijven is lezen van wat je moet doen erg belangrijk. Daarnaast komen alle andere onderwerpen van Nederlands hier ook aan bod. Hoe beter je alle onderwerpen beheerst hoe beter je schrijfvaardigheid wordt. 

 

Tip 5: Oefenen, oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Dit hebben wij al een aantal keer benoemd in de blog maar het is bij Nederlands erg belangrijk dat je oefent, oefent, oefent en dan nog eens oefent. Dit is de enige manier om de taal goed te beheersen. Met deze reden is het belangrijk dat je een oefenmethode kiest die bij jou past en die jij leuk (of het leukst) vindt. Je leert namelijk veel makkelijker als je iets doet wat je interesseert dan iets wat je verschrikkelijk vindt. Bij leermethodes kun je denken aan filmpjes kijken, taal spelletjes spelen, boeken lezen, films kijken of magazines lezen. 

Er zijn veel apps en websites waarbij je spelletjes en opdrachtjes kan maken om te oefenen met Nederlands. Onze tip is download zo’n app en oefen elke dag even 10 minuutjes. Op deze manier ben je niet eindeloos bezig maar oefen je toch voldoende om de taal langzaam te gaan beheersen.

 

Waarom is het zo belangrijk?

Nederlands is zo belangrijk omdat je dit je hele leven nodig gaat hebben. Door middel van taal communiceer je met anderen, op deze manier kan je anderen begrijpen en begrijpen zij jou. Je komt Nederlands overal om je heen tegen. In games, in de supermarkt, in de klas, bij je bijbaantje etc. Daarnaast is het erg belangrijk dat je de taal goed beheerst als je straks aan het werk gaat. 

 

Lukt het leren voor Nederlands niet echt?

Heb je onze tips allemaal opgevolgd en kom je er maar niet uit? Vind je Nederlands echt een verschrikkelijk vak? Wij kunnen je helpen. Met bijles van Nederlands helpen onze professionele coaches je leren voor Nederlands. Zij zullen samen met jou op zoek gaan naar de onderwerpen die je lastig vindt, hier kunnen zij extra uitleg over geven.

Wacht niet langer en meld je vandaag nog aan voor bijles op maat van StudyWorks.