Wat is Spaans? 

Spaans is een taal die oorspronkelijk een Romaanse taal en stamt af van het vulgair Latijn. Spaans wordt net als Frans gezien als een zachte taal en wordt gesproken in 21 landen waaronder Spanje, Mexico, Peru, Honduras en Cuba. De Spaanse taal komt ook steeds vaker voor in Nederland bijvoorbeeld in de top 40 op de radio. 

 

Wat maakt Spaans zo moeilijk. 

Het leren voor Spaans wordt vaak als moeilijk ervaren omdat het veel verschillende tijden heeft. Daarnaast vinden veel leerlingen de grammatica van het Spaans ook erg lastig. Daarnaast heeft Spaans ook een boel verschillende dialecten. Het is belangrijk dat je de grammatica goed onder de knie hebt en weet in welke tijd je zit om de taal goed onder de knie te krijgen. 

 

Leren voor Spaans: 5 tips en tricks

 

Algemene tip 

Als je de kans krijgt om naar een Spaanstalig land te gaan op excursie of op vakantie is dat echt een aanrader. Op het moment dat je helemaal wordt ondergedompeld in de cultuur is het makkelijker om de taal te leren. Daarnaast heb je ook geen andere keus omdat alles in het Spaans staat denk hierbij aan straatnaambordjes, menukaarten en prijzen in winkels. Bij het leren voor Spaans is het belangrijk dat je begrijpt wat er gezegd wordt en waar bepaalde woorden vandaan komen. 

 

Tip 1: Nederlands naar Spaans

De Nederlandse taal wordt net als Duits als een harde taal gezien. Spaans is net als Frans een zachtere taal. De Grammatica in het Spaans is anders dan in het Nederlands. Als je begint met leren voor Spaans raden wij aan om bijvoorbeeld series of films in het Spaans te kijken met Nederlandse ondertiteling of andersom in het Nederlands met Spaanse ondertiteling. Hou hierbij wel in de gaten dat sommige woorden meerdere betekenissen hebben en dat niet alle woorden in films en series altijd 1 op 1 vertaald zijn. Omdat anders sommige grappen of gezegdes bijvoorbeeld verloren gaan. Maar het kijken het het lezen en/of horen van de taal brengt je al een stap dichterbij het leren van de Spaanse taal. 

Wil je meer tips en tricks om beter te leren? Bekijk onze uitgebreide Pinterest pagina! 

 

Tip 2: Leren voor Woordenschat

Bij het leren voor woordenschat is het belangrijk dat je veel leest. Dit kan een boek zijn maar een blog, nieuws website, of memes is natuurlijk ook goed. Het gaat erom dat je in contact komt met de taal. Om te leren voor Spaans kun je zoals in de vorige tip ook al besproken is films of series kijken. Dit helpt bij het verbreden van de woordenschat. Steeds meer nummers in de top 40 zijn Spaans, door deze te vertalen leer je ook al voor Spaans. Het is ook leuk als je dan ook met ze mee kan zingen. Naast lezen en luisteren is het ook goed voor je woordenschat om te praten met iemand in het Spaans. Op deze manier oefen je woordjes en kom je er snel achter welke woorden je nog mist. Er zijn verschillende websites en apps waarmee je je woordenschat voor Spaans kan oefenen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld StudyGo. Wil je graag wat creativiteit gebruiken? Dan kun je er ook voor kiezen om flashcards te maken. Het voordeel hiervan is dat je verschillende kleuren kunt gebruiken. 

 

Leren voor Spaans: 5 tips en tricks

 

Tip 3: Leren voor Grammatica

Ook bij het leren voor Spaans heb je te maken met grammatica, net als bij het Nederlands zijn er in het Spaans verschillende tijden, woordvolgorde en werkwoorden. De woordvolgorde in de zin is in het Nederlands anders dan in het Spaans. Het belangrijkste verschil is dat in het Spaans de werkwoorden bij elkaar staan. Dus ik ga de film kijken wordt voy a ver la película. Bij een vraag staan de woorden net als bij een bevestigende zin. Hier komt alleen een vraagteken op zijn kop voor. Het bijvoeglijk naamwoord (mooie, snelle etc). Staat in het Spaans vaak achter het zelfstandig naamwoord. In het Nederlands is dit andersom. Het mooie huis wordt La casa bonita. Net als in het Frans is het bij Spaans belangrijk om te weten of het woord mannelijk of vrouwelijk is. De rest van de zin wordt hier namelijk op aangepast. 

 

Tip 4: Leren voor Lees- en schrijfvaardigheid

Om je lees- en schrijfvaardigheid te verbeteren is onze belangrijkste tip gewoon doen. Hiermee bedoelen we dat je veel moet lezen en schrijven om hier beter in te worden. Zeker overschrijven van teksten, quotes of songteksten helpt met het leren voor Spaans. Daarnaast zijn er een paar vaste regels in het Spaans die je uit je hoofd kunt leren. Bij voor schrijfopdrachten zit ook een Frases clave zorg dat je deze bij de hand hebt en begrijpt. Zorg dat je deze altijd bij de hand hebt als je aan het leren bent voor Spaans. 

 

Tip 5: Cultuur 

De Spaanse cultuur is anders dan de Nederlandse cultuur, dit merk je ook in de taal. In Spanje doen ze alles rustig aan, wat vandaag niet kan komt morgen wel. In Nederland doen we alles graag zo snel mogelijk niet tot morgen laten wachten wat vandaag kan. 

De Spaanse taal is wat zachter en de Nederlandse taal wat harder. Dit zal je merken met de uitspraak van de woorden. Als je de kans krijgt is het belangrijk om deze cultuur in je op te nemen. Dat zal je helpen met het leren voor Spaans.

 

Lukt het leren voor Spaans niet goed? 

Heb je alles al geprobeerd maar lukt het woordjes stampen voor Spaans maar niet? Of blijft die grammatica lastig? Dan ben je bij StudyWorks aan het juiste adres. Onze ervaren coaches gaan aan de slag met de onderwerpen die jij lastig vindt. De coach zal je uitleg geven over de onderwerpen en kan je ook helpen met het zoeken van de beste leermethode voor jou. Werk achterstanden weg en kies voor de kwaliteit van StudyWorks.