Wiskunde, een vak dat door veel mensen als moeilijk wordt ervaren. Maar met de juiste aanpak en wat doorzettingsvermogen kan ook jij dit vak de baas zijn. Hier zijn vijf handige tips en tricks om het beter te begrijpen en onder de knie te krijgen.

 

Wist je dat: de Rubiks kubus meer dan 43 triljoen mogelijke opstellingen heeft, maar er is slechts één oplossing. Het is een geweldige manier om concepten van groepentheorie en algoritmen te begrijpen.

 

Waarom is wiskunde belangrijk?

Je hebt je waarschijnlijk weleens afgevraagd: waarom krijg ik überhaupt wiskunde op school? Ik bedoel, wanneer zal ik ooit de stelling van Pythagoras of π in het echte leven gebruiken? Nou, het antwoord ligt dieper dan je denkt. Wiskunde op school is meer dan alleen formules en berekeningen. Het helpt bij het ontwikkelen van je analytisch denkvermogen en je probleemoplossende vaardigheden. Het legt de basis voor begrip in verschillende aspecten van ons dagelijks leven. Soms is de directe toepassing niet altijd zichtbaar, maar het vormt de ruggengraat van moderne technologie, architectuur en financiën.

Dus, zelfs als je denkt dat wiskunde niet jouw favoriete vak is, is het belangrijk om te realiseren dat het meer is dan alleen een schoolvak. Het gaat erom hoe je leert denken en redeneren. En laten we eerlijk zijn, wie geniet er niet van een mooie cijferlijst? Dus, laat je niet ontmoedigen als het soms een uitdaging lijkt. “Met inzet en de juiste aanpak, kan ook jij de wondere wereld van wiskunde ontdekken en er succes van maken.”

 

Tip 1: Begrijp de basisprincipes

Net zoals bij elk vak is een goede basis essentieel, zorg er daarom voor dat je de basisprincipes begrijpt. Bij wiskunde gaat het over verschillende principes die de bouwstenen vormen van complexe vragen, denk hierbij aan optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Als je deze basisprincipes goed onder de knie hebt, leg je als het ware een stevige basis om de vragen te begrijpen. Het is vergelijkbaar met het leren van de basis akkoorden op een gitaar, voordat je complexere melodieën kunt spelen. Het zorgt ervoor dat je met vertrouwen en precisie kunt werken aan de meer uitdagende wiskundige oefeningen die nog komen. Besteed daarom extra aandacht aan deze basisprincipes. Oefen ze regelmatig en zorg ervoor dat je ze volledig begrijpt en makkelijk vindt.

Wiskundeles

 

Tip 2: Praktijk, praktijk, praktijk

Oefening baart kunst, en dit geldt zeker voor wiskunde. Hoe meer je oefent, hoe zelfverzekerder je wordt in het toepassen van wiskundige principes. Je kunt zowel samen met een studiegenoot als online oefenen. Los zoveel mogelijk oefeningen en vraagstukken op. Gebruik oefenboeken, online platforms en wiskunde-apps om je vaardigheden te verbeteren, zodat je uiteindelijk zelfs over wiskunde kunt dromen. Bijvoorbeeld, als je een nieuw concept leert, probeer dan zoveel mogelijk voorbeelden uit verschillende bronnen te oefenen. Dit kan helpen om het concept in verschillende situaties te begrijpen. Verder kun je proberen om wiskundige puzzels en spelletjes te spelen. Dit maakt het leren van wiskunde leuk en uitdagend.

 

Tip 3: Houd een geordend en overzichtelijk notitieboek bij

Het bijhouden van een goed georganiseerd notitieboek is een gouden zet. Hierin kun je alle belangrijke wiskundeformules, concepten en opgeloste oefeningen opschrijven. Als je een apart schrift speciaal voor wiskunde gebruikt, zorg er dan voor dat je deze niet kwijtraakt. Wanneer je later nog eens de stof wilt doornemen, heb je alles bij de hand. Het is een soort geheim wapen voor als het studeren wat moeilijker gaat. Door alles overzichtelijk te noteren, wordt de stof niet alleen makkelijker te begrijpen, maar ook veel beter te onthouden. En het mooie is, je hebt het helemaal zelf in de hand. Jij bepaalt wat je opschrijft en hoe je het indeelt. Dus maak er iets persoonlijks van, iets wat echt bij jou past. Op die manier wordt jouw notitieboek een onmisbare buddy. Extra tip: werk met kleurtjes, zo kan je makkelijk terugvinden wat je moeilijk of juist makkelijk vond. 

 

Leren voor wiskunde.

 

Tip 4: Maak gebruik van hulpmiddelen

In onze moderne wereld zijn er talloze hulpmiddelen beschikbaar die het leren makkelijker maken. Denk aan videolessen, leerzame websites en apps die je kunt gebruiken. Deze technologische schatkist staat tot je beschikking, dus maak er zeker gebruik van. Met behulp van visuele leermiddelen kun je zelfs de meest moeilijke opdrachten helder en duidelijk maken. Bij het leren voor wiskunde kunnen deze hulpmiddelen echt het verschil maken. Ze geven je de kans om wiskunde oefeningen in actie te zien, waardoor je wiskunde beter begrijpt.

Neem bijvoorbeeld de YouTube video’s van Math with Menno. Hij neemt je stap voor stap mee in hoe je sommen/formules moet oplossen, zo kun je in een beeldende vorm uitleg krijgen. Daarnaast kun je deze hulpmiddelen vaak op je eigen tempo en op een tijdstip dat jou het beste uitkomt gebruiken. Zo kan je de leerstof op een manier benaderen die het beste bij jou past. 

 

Tip 5: Pas Wiskunde toe in het dagelijks leven

Voor jullie, de slimme denkers onder ons, is er een geweldige manier om wiskunde echt praktisch te maken: breng het in je dagelijks leven! Neem bijvoorbeeld de keuken: daar kun je wiskundige berekeningen  toepassen door recepten aan te passen. Verdubbel je favoriete koekjesrecept of halveer het voor een kleinere portie. Zo zie je met eigen ogen hoe verhoudingen en breuken werken. Als je gaat winkelen, zoek dan naar aanbiedingen en bereken de korting per product dat je graag wilt kopen. Ontdek of het ene product voordeliger is dan het andere. Naast dat het in de praktijk brengen van wiskunde je slimmer maakt, helpt het je ook flink wat geld te besparen.

Ook bij het plannen van je reis kun je wiskunde gebruiken. Bereken de kosten en controleer of je op tijd op je bestemming aankomt. Vergelijk verschillende routes en ontdek welke het snelst is. Dat is wiskunde in actie! En kijk eens naar je drinkfles. Ontdek de doorsnede en bereken hoeveel water erin past. Zo zie je direct hoe wiskunde relevant is in je dagelijks leven. Door deze praktische toepassingen versterk je niet alleen je begrip van wiskunde, maar maak je het ook nog eens hartstikke leuk! 

 

Unieke sterktes

Sommige mensen vinden taal makkelijker en anderen zijn beter in wiskunde. Dat is helemaal normaal! Het belangrijkste is dat, zelfs als je wiskunde wat moeilijker vindt, je het kunt leren door veel te oefenen. Dus maak je geen zorgen als het niet je favoriete vak is. Met inzet en oefenen kan je er zeker beter in worden!

 

Heb je alles geprobeerd maar blijft wiskunde een struikelblok? Overweeg dan om professionele begeleiding te zoeken. StudyWorks heeft ervaren bijlescoaches die je kunnen helpen bij de onderwerpen die je lastig vindt. Samen kunnen we de beste leermethode voor jou vinden. Bijles kan het verschil maken! Meld je hier aan voor onze wiskunde bijles! Moeite met andere vakken? Klik hier!