De zon begint buiten te schijnen en de lente staat voor de deur. Wij zijn allemaal blij dat de scholen weer volledig open zijn en we corona langzamerhand achter ons laten. Maar ondanks deze positieve punten staat er een spannende periode voor de deur, namelijk de centrale examens. 

De leerlingen van het voortgezet onderwijs kunnen niet wachten om te slagen en door te gaan met studeren en het studentenleven. Wil jij deze leerlingen helpen? Ga dan lekker aan de slag als coach en zorg samen dat jouw leerlingen slagen voor de eindexamens! 

De centrale examens zijn voor elke leerling van het middelbaar onderwijs een enorm stressvolle periode. Wij willen deze periode minder stressvol maken door een aantal tips op te stellen voor jouw leerlingen. Wilt u meer weten over de aanpassingen in het centraal schoolexamen 2022? Lees dan dit artikel van de Rijksoverheid. 

 

Piekeren heeft geen zin 

Wij begrijpen dat leerlingen kunnen gaan piekeren, ijsberen of twijfelen als ze nadenken over de mogelijke scenario’s tijdens de examens. Zorg ervoor dat je leerling gefocust te werk gaat en niet afgeleid raakt door de gedachte van deze scenario’s. Examens maken vindt iedereen spannend en er zijn maar weinig coole kikkers, vertel hen dus dat het normaal is om spanningen te hebben voor de examens. 

Om de aandacht vast te houden van de leerling kunnen er interactieve opdrachten gemaakt worden, zo betrek je de leerling volledig in het leren en is er weinig ruimte om na te denken over de examens. 

Daarnaast is afleiding zoeken belangrijk. Als je merkt dat je leerling zich niet meer kan concentreren, ga dan even iets anders doen. Samen even naar buiten en genieten van de zon of begin een ander gesprek dan over de lesstof. 

 

De mogelijkheden met examentraining

De zon begint te schijnen en de lente staat om de hoek. Een periode waar we allemaal naar uitkijken en van kunnen genieten. Desalniettemin staat er voor uw kind in deze periode iets belangrijks voor de deur, namelijk de eindexamens. Wij begrijpen als geen ander dat uw kind de nodige spanning kan ervaren voor de examens en willen u door middel van dit blog informeren over de mogelijkheden met betrekking tot examentrainingen. 

 

student-maakt-examens

 

Invloeden van anderen

Om maar direct de spijker op zijn kop te slaan, iedereen is gespannen voor de eindexamens. De leerlingen, de familie en ook de scholen zelf. Iedereen wilt het liefste dat de leerlingen slagen en kunnen starten aan hun studententijd. Maar voordat deze studententijd begint is er nog veel voorbereiding nodig. 

Er wordt op school heel veel gedaan om de leerlingen klaar te stomen voor de examens maar de kans bestaat natuurlijk altijd dat een leerling nog moeite heeft met een (of meerdere) specifiek vak.
Door middel van examentraining wordt samen met de leerling de focus gelegd op dit specifieke vak. Onze coaches beschikken over een sterke grip op de leerstof en een motiverende houding om uw kind klaar te stomen voor de examens. 

 

Samenwerking tussen coach en leerling

Onze coaches werken samen met uw leerling op een rustige en gestructureerde manier en helpen hem/haar met de perfecte voorbereiding op de examens. De coaches zorgen voor een actieve les waarbij de leerling gemotiveerd wordt en de stof graag wilt begrijpen. 

Daarnaast kunnen onze coaches de stof meestal net iets anders uitleggen dan hoe het door de docent wordt. Mocht de coach het idee hebben dat de stof niet blijft hangen wordt geprobeerd om de stof op een andere manier uit te leggen. 


WIj begrijpen dat examentraining nemen in het vak wat uw kind niet leuk vind niet bepaald leuk klinkt. Maar doordat de stof op een duidelijke en gemakkelijke manier wordt verteld kan de leerling stappen maken in het leerproces en eerder voorbereid zijn op het eindexamen. 

 

Spanning voor examens

Wat natuurlijk ook kan voorkomen is dat een leerling de stof van een bepaald vak prima beheerst maar het spannend vind om een examen af te leggen. De juiste voorbereiding is belangrijk maar daarnaast is het maken van het examen nog veel belangrijker. 

Wij begrijpen dat deze zenuwen enorm irritant zijn, een bijlesdocent van StudyWorks zou uw kind hier graag mee willen helpen. Dit wordt gedaan door oude examens te maken en passende tips en tricks door te spreken om het examen goed te maken! 

 

Hoe gaat examentraining in zijn werk?

Onze coaches helpen de leerling met het maken van een planning, hierin worden de vakken, huiswerk en samenvattingen meegenomen. Op deze manier heeft de leerling een duidelijk overzicht van wat hij/ zij moet doen om de examens te behalen. 

Daarnaast worden er veel oefenexamens gemaakt, deze oefenexamens geven namelijk een duidelijk beeld van wat tijdens het examen de bedoeling is. De leerling raakt vertrouwd met de wijze van toetsing en de tijdsdruk. 

Een veelgemaakte fout is dat leerlingen nerveus zijn en vragen niet goed lezen. Onze coaches zijn hiermee bekend en oefenen ook het vragen lezen samen met de leerling. 

 

De voordelen van examentraining

  1. Hulp bij motivatieproblemen
  2. Persoonlijke aandacht voor de leerling
  3. De stof gericht doorlopen
  4. Leren omgaan met tijdsdruk en stress
  5. Vertrouwd raken aan de wijze van toetsing
  6. Duidelijke planning en voorbereidingen

 

Denkt u dat de examentrainingen van StudyWorks iets kunnen bijdragen aan het behalen van dikke voldoendes voor uw kind? Vul dan snel dit formulier in en wij nemen binnen 48 uur contact met u op!