“Een goed begin is het halve werk” wordt vaak gezegd. Het komt wel eens voor dat leerlingen er tegenop zien of het spannend vinden om na de zomervakantie weer te beginnen met het nieuwe schooljaar. Ook uw kind kan hier moeite mee hebben. Wilt u ook een vliegende start van het nieuwe schooljaar voor uw kind? Lees dan nu onze #5 tips om uw kind goed voorbereid aan het nieuwe jaar te laten beginnen!

 

1. Begin met op tijd naar bed gaan

In de zomervakantie kan het voorkomen dat uw kind wat later naar bed gaat dan tijdens een normale schoolweek. Je hoeft niet vroeg op de volgende dag en het is vaak nog tot laat licht in de zomer, het hoort er een beetje bij! Toch kan het fijn zijn om de laatste week van de zomervakantie alvast te wennen aan het reguliere ritme. Zo kan je bijvoorbeeld de vakantie bedtijd in de laatste week van de vakantie elke dag met een kwartiertje vervroegen tot uw kind weer op een ‘normale’ tijd naar bed gaat. Ook kan je binnen met elke dag net wat eerder opstaan de volgende ochtend. Op deze manier kan uw kind alvast wennen aan het schoolritme.

 

2. Maak een weekplanner voor de start van het nieuwe schooljaar

Met de start van het nieuwe schooljaar zullen er ook weer andere activiteiten beginnen, zoals de sporttrainingen of muziekles. Het is daarom fijn om samen met uw kind een weekplanner te maken voor de start van het nieuwe schooljaar. Op welke dag is de voetbaltraining, wanneer moet uw kind naar de BSO of naar gym? Dit is fijn voor het overzicht en vermindert stress en angst. Wanneer de weekplanner klaar is kan je deze op een zichtbare plek in het huis ophangen. 

 

weekplanner
Weekplanner van Brute Strenght

 

3. Haal nieuwe schoolspullen

Een nieuwe agenda, nieuwe schriften, pennen of misschien nog een rekenmachine of etui? Bij een nieuw schooljaar horen ook nieuwe schoolspullen. Uw kind krijgt natuurlijk nieuwe schoolboeken, deze moeten ook gekaft worden. En passen de gymkleren nog wel? Ga samen met uw kind op stap om wat nieuwe spullen te kopen. Dit is niet alleen functioneel, maar ook leuk en kan bij uw kind zorgen voor een positief gevoel!

 

schoolspullen

 

4. Help uw kind bij het plannen van het maak- en leerwerk

Wanneer het nieuwe schooljaar van start is gegaan is het belangrijk dat uw kind meteen begint met het plannen van het maak- en leerwerk. Plannen klinkt makkelijk, maar in de praktijk hebben veel kinderen hier toch veel moeite mee. Ga daarom in de eerste weken samen met uw kind door de agenda heen en kijk met het plannen zeker twee weken vooruit. Maar hoe maak je een goede planning? 

 

  • Het begint bij een gestructureerd overzicht van het maak- en leerwerk en de beschikbare tijd. Let dus ook op de extra activiteiten in een week, zoals de voetbaltraining. Hier kan je dus ook de eerder besproken weekkalender goed bij gebruiken. 
  • De planning moet duidelijk en concreet zijn. Laat uw kind bijvoorbeeld niet “leren voor geschiedenis” opschrijven, maar “leer hoofdstuk 2, paragraaf 5.2 en 6.” 
  • Probeer samen met uw kind zo goed mogelijk in te schatten hoe lang hij/zij ergens mee bezig is. Denk ook goed na over de volgorde waarin de verschillende taken uitgevoerd worden. Dit kan uiteindelijk veel tijd schelen.
  • Plan de agenda niet helemaal vol, maar bewaar ruimte om eventuele tegenvallers op te vangen. Daarnaast is het fijn voor uw kind om het schooljaar rustig te beginnen en niet meteen volgepland te zitten. 

 

5. Start met bijles of huiswerkbegeleiding

Blijft het plannen lastig, of stapelt de hoeveelheid huiswerk zich na de eerste weken snel op? Dan kan individuele bijles of huiswerkbegeleiding helpen! Bijna tweederde van de scholieren in Nederland krijgt een vorm van bijles of huiswerkbegeleiding, maar toch zijn er veel leerlingen die zich hiervoor schamen of ervoor kiezen dit niet te nemen. Dat is zonde, want bijles of huiswerkbegeleiding kan juist heel nuttig en leuk zijn! Met individuele bijles of huiswerkbegeleiding krijgt uw kind weer de juiste structuur en helpt een vaste begeleider bij het huiswerk en het maken van een goede planning. 

 

Vrijblijvend aanmelden voor bijles of huiswerkbegeleiding bij StudyWorks

Wilt u graag een vliegende start van het nieuwe schooljaar voor uw kind? Meld u dan nu aan voor de bijles of huiswerkbegeleiding van StudyWorks en dan gaan wij vandaag nog op zoek naar een geschikte coach voor uw kind. Onze bijles en huiswerkbegeleiding wordt gegeven door ervaren coaches, bij u thuis of online. Met hun vakinhoudelijke kennis, motiverende aanpak en ervaring helpen onze coaches uw kind om het huiswerk weer op orde te krijgen en met meer zelfvertrouwen naar school te gaan. 

Voor meer informatie kunt u bellen naar 06-40099616 of mailen naar info@studyworks.nl

 

bijles van StudyWorks