In dit blog gaan we als eerste uitleggen wat Duits is en wat leren voor Duits zo moeilijk maakt. Daarna geven we 5 tips en tricks die het leren voor Duits makkelijker zou moeten maken. 

 

Wat is Duits? 

Duits is een taal die in ons buurland gesproken wordt. Duitsland is niet het enige land waar Duits gesproken wordt. In de volgende zes landen wordt deze taal ook gesproken: Oostenrijk, Zwitserland, Liechtenstein, Luxemburg, België, Zuid-Tirol (Italië). Duits wordt ook gesproken in een aantal voormalige koloniën en voormalige Germaanse gebieden. 

 

Wat maakt Duits moeilijk?

De meeste leerlingen vinden de naamvallen het lastigste aan Duits, daarnaast hebben veel leerlingen moeite met de uitspraak. Omdat Duits net als Nederlands van een West-Germaanse taal af komt lijken de talen erg op elkaar. Dit zorgt ervoor dat leerlingen vaak snel de taal redelijk kunnen verstaan. Dit heeft wel een grote valkuil, er zijn een aantal woorden die wij ook in het Nederlands hebben maar die iets heel anders betekenen. Een voorbeeld: Slim betekent bij ons dat je iets snel snapt. Schlimm in het Duits klinkt hetzelfde maar betekent erg of slecht. Hier moet je goed op letten bij het leren voor Duits. 

 

Leren voor Duits: 5 tips en tricks

 

Algemene tip

Heb je de kans om een week op vakantie of excursie te gaan naar Duitsland of een Duits sprekend land? Neem deze kans dan met beide handen aan. Op het moment dat je helemaal ondergedompeld wordt in deze cultuur is het makkelijker om deze taal te leren. Overal om je heen wordt deze taal gesproken en je zult het ook meer lezen. Daarnaast is het natuurlijk leuk om een beetje mee te krijgen van andere culturen. Dit zal je goed helpen bij het leren voor Duits. 

 

Tip 1: Nederlands naar Duits

Als je gaat beginnen met het leren van Duits raden wij aan om veel te lezen en tv te kijken in het Duits. Omdat de talen veel overeenkomsten hebben zal je op deze manier snel een beetje Duits begrijpen. Op deze manier breidt je op een makkelijke manier je woordenschat uit. Ze je Netflix film of je game is in het Duits, je zal zien dat je al snel dingen begrijpt en tijdens iets leuks doen toch veel leert. Let op ook hier geldt dat vertalingen niet altijd 100% zijn omdat woorden vaak meerdere betekenissen hebben. Je kan dit vooral gebruiken om bezig te zijn met de taal zonder dat je gelijk uren in de boeken zit. Leren is het makkelijkste als je motivatie hebt en het leuk vindt wat je doet. Als je iets met plezier doet sla je het veel beter op dan als je er met tegenzin mee bezig bent. 

 

Tip 2: Leren voor Woordenschat

Om de Duitse woordenschat onder de knie te krijgen is het belangrijk om gewoon te doen. Lees een boek in het Duits of kijk een film. Belangrijk hierbij zoals wij al eerder hebben genoemd is dat sommige woorden heel erg op Nederlandse woorden lijken maar toch iets anders betekenen. Hierom raden wij aan dat je de woorden opzoekt die je niet kent. Dit voorkomt dat je je leraar slim wil noemen maar je hem of haar per ongeluk erg/slecht noemt (schlimm). Daarnaast heb je in het Duits ook te maken met een ringel-s. Deze letter ziet er als volgt uit: ß. Deze letter dient vaak voor een stemloze s klank. Let wel op ringel-s is een Nederlandse vertaling van deze letter. Hier hebben de meesten in Duitsland nooit van gehoord. Oefenen met de taal is erg belangrijk, hierbij geldt dat 10 minuutjes op een dag oefenen al genoeg is om een groot verschil te maken. 

 

Tip 3: Leren voor Grammatica

Als je begint met het leren van de Duitse grammatica moet je rekening houden met de naamvallen. Waar wij in de Nederlandse taal minder rekening houden met het geslacht van het woord (mannelijk, vrouwelijk of onzijdig) wordt dit in de Duitse taal wel veel gebruikt. Hier zullen we later in de blog onder de bonustip verder op ingaan. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste zinsopbouw gebruikt en de juiste vertaling van de woorden. Grammatica is een groot onderdeel bij het leren voor Duits. 

 

Wil je meer tips en tricks om beter te leren? Bekijk onze uitgebreide Pinterest pagina! 

 

Tip 4: Leren voor Lees- en schrijfvaardigheid

Net als bij Nederlands is het belangrijk om veel te oefenen met lezen en schrijven. Omdat de talen zoveel op elkaar lijken zal je al snel woorden herkennen. Ook hierbij geldt dat je hier goed in wordt door het te doen. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Op deze manier kun je goed leren voor Duits. Ook hier kun je gebruik maken van het kijken van films met Duitse ondertiteling. 

 

Tip 5: Cultuur 

De Duitse cultuur heeft veel overeenkomsten met de Nederlandse cultuur maar hier zitten ook een hoop verschillen in. Dit zie je terug in de taal. De grootste verschillen zie je in uitspraak veel woorden lijken op elkaar maar spreek je anders uit en in de grammatica. Veel mensen vinden Nederlands iets simpeler dan Duits. 

 

Bonustip: Naamvallen

In het Duits spreken ze over mannelijk der, vrouwelijk die, onzijdig das en meervoud die. Naast deze vier categorieën hebben ze ook vier naamvallen. De 1e Nominatief (onderwerp), 2e Genitief (bezit), 3e Datief (meewerkend voorwerp (aan))en 4e Accusatief (Lijdend voorwerp). Elke naamval heeft ook een aantal voorzetsels. Hier zijn verschillende filmpjes op youtube over en verschillende schema’s. Wij raden je aan om deze goed te leren. Als je dit goed kan dan heb je al een groot deel van de zin goed verwoord. Kom je hier niet goed uit? Vraag een van onze coaches om hulp zij geven bijles Duits op elk niveau. 

 

Lukt het leren voor Duits niet echt?

Lukt het maar niet om de naamvallen onder de knie te krijgen? Of heb je veel moeite met het schrijven in het Duits? Onze professionele coaches staan klaar voor je. Zij zullen samen met jou op zoek gaan naar de ideale leermethode en zullen onderwerpen die jij lastig vindt nogmaals uitleggen. Op deze manier weet je zeker dat een goed cijfer voor de toets Duits kan halen.

Wacht niet te lang en meld je vandaag nog aan voor bijles Duits op maat.