Bij leren voor Maatschappijleer kun je denken aan soorten samenlevingen, rechtssysteem, geloven, maatschappelijke problemen en politiek. Waarbij de focus ligt dat je iets van verschillende kanten kunt bekijken en argumenten kan formuleren. Deze tips en tricks helpen je bij het leren voor Maatschappijleer. Op deze manier wordt het vak leuker en kun je dit goed toepassen in de rest van je schoolcarrière.

 

Wat leer je bij Maatschappijleer?

Bij Maatschappijleer leer je hoe je van verschillende kanten naar problemen, overtuigingen en meningen kunt kijken. Daarnaast leer je hoe je deze kanten kunt beargumenteren op basis van feiten. Maatschappijleer richt zich voornamelijk op de Nederlandse maatschappij en de maatschappelijke problemen die zich hier bevinden. Maar je leert ook veel over andere samenlevingen, geloven en de politiek. 

 

Wat maakt Maatschappijleer moeilijk?

Omdat Maatschappijleer een erg breed vak is vinden veel leerlingen het lastig om door de bomen het bos te zien. Daarnaast kijk je naar onderwerpen van verschillende kanten. Als jij ergens erg van overtuigd bent kan het lastig zijn om dit los te laten. Met onze tips en tricks zal het makkelijker worden om te leren voor Maatschappijleer. 

 

Leren voor Maatschappijleer: 5 tips en tricks

 

Tip 1: Maak een overzicht van de onderwerpen

Omdat het tijdens Maatschappijleer over zoveel onderwerpen gaat is het belangrijk dat je een goed overzicht hebt van wat je moet doen. Als je bijvoorbeeld een toets of schriftelijke overhoring hebt over de samenleving is het wel handig om te weten welke samenleving hier dan onder valt en welke aspecten je hiervan moet weten. Zijn dat alleen de leefomstandigheden of moet je ook wat over de politiek weten? Zorg dat je ruim voor te toets een overzicht hebt van de leerstof zodat je dit goed kunt verdelen. 

Wil je meer tips en tricks om beter te leren? Bekijk onze uitgebreide Pinterest pagina! 

 

Tip 2: Kijk filmpjes

Over de maatschappij zelf en over Maatschappijleer zijn een heleboel filmpjes gemaakt. Het helpt veel leerlingen om een beeld bij de stof te krijgen, hierdoor kun je het beter onthouden en kunnen ze beter leren voor Maatschappijleer. Vind jij filmpjes kijken nou helemaal niet fijn dan kun je bijvoorbeeld ook een mindmap maken van de stof, op deze manier krijg je ook een beeld bij de stof. Let bij het kijken van filmpjes wel op dat het nog over de stof gaat die jij moet kennen. Vaak zijn de filmpjes erg uitgebreidt en hoef je niet alles te kennen, het is dus zonde als je dan het hele filmpje kijkt.

 

Tip 3: Stel vragen 

Vragen stellen is erg belangrijk bij dit vak, de kans is groot dat iemand anders het ook niet weet. Door vragen te stellen hoor je hoe anderen het onderwerp interpreteren en dit kan jou helpen om het van een andere kant te bekijken. Daarnaast wordt het natuurlijk erg lastig om te leren voor Maatschappijleer als je de stof niet begrijpt. Onthoudt hierbij er zijn geen domme vragen, het is wel dom om geen vragen te stellen. 

 

Tip 4: Praat met mensen in je omgeving

Het praten met anderen in je omgeving kan je helpen met de verschillende perspectieven van een onderwerp te begrijpen. De leraar of lerares zal waarschijnlijk anders ergens tegenaan kijken dan bijvoorbeeld klasgenoten, ouders, opa, oma, broer of zus. Op deze manier is het voor jou wellicht makkelijker om de verschillende kanten te zien en kun je deze op je toets makkelijker onderbouwen en hier draait het uiteindelijk om bij het leren voor Maatschappijleer. 

 

Tip 5: Leer begrippen

Ook bij het leren voor Maatschappijleer kom je begrippen tegen. Het is belangrijk dat je deze begrippen goed leert. Als je namelijk niet weet wat ze inhouden wordt het lastig om deze te beargumenteren. Daarnaast moet je bij Maatschappijleer vaak vergelijkingen maken tussen verschillende onderwerpen. Op het moment dat je niet weet wat de onderwerpen inhouden lukt dit niet. Begrippen leren kun je op verschillende manieren doen, hierbij is het verstandig dat je kiest voor de methode die het beste bij jou past. Je hoeft ze dus niet allemaal te doen. 

Je kan begrippen leren door gebruik te maken van een begrippentrainer zoals WRTS. Hierbij vul je het begrip in aan de ene kant en de betekenis aan de andere kant. Op deze manier kun je de betekenissen bij de begrippen leren en andersom. Je kan ook door middel van flashcards begrippen leren. Dit werkt in principe hetzelfde als de begrippentrainer. Het grootste voordeel van werken met flashcards is dat je zelf schrijft. Dit helpt de meeste leerlingen om de stof beter te onthouden. Daarnaast kun je gebruik maken van verschillende kleuren voor categorieën of moeilijkheidsgraad. Ook kun je altijd leren op deze manier tijdens het tanden poetsen, in de auto of tijdens het tussenuur. 

 

Bonustip: Hoofd- en bijzaken scheiden

Omdat Maatschappijleer zo breed is, is het belangrijk dat je hoofdzaken goed van bijzaken kunt scheiden. Dit kun je doen door te kijken welke zin je echt nodig hebt om het verhaal te begrijpen en wat bijvoorbeeld voorbeelden, illustraties of gelijke zaken zijn. Vaak staat de belangrijkste zin van een alinea helemaal bovenaan of onderaan, maar dit is niet altijd zo. Je zal zelf goed moeten kijken wat jij nodig hebt om het onderwerp te begrijpen. De hoofdzaken uit de tekst moet je echt kennen, de bijzaken moet je begrijpen. Met al deze tips voor het leren voor Maatschappijleer ben je in no time klaar voor de toets! 

 

Leren voor Maatschappijleer: 5 tips en tricks

 

Lukt het leren voor Maatschappijleer niet?

Heb je alle tips opgelost maar vind je Maatschappijleer gewoon erg lastig? Geen probleem StudyWorks heeft verschillende professionele coaches in dienst die jou kunnen helpen door middel van bijles of huiswerkbegeleiding. Huiswerkbegeleiding gaat over hoe je het beste kan plannen en hoe je bepaalde vragen goed kunt beantwoorden. Maar ook over hoe je effectief huiswerk maakt. Bijles gaat over de stof zelf, samen met een coach ga je op zoek naar de ideale leermanier voor jou. Daarnaast leggen ze de lastige onderwerpen nog een keer uit. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken over je toets. De bijles kan natuurlijk ook gegeven worden in een veilige persoonlijke online leeromgeving.