Gezonde studiegewoonten

Als je jezelf gezonde studiegewoonten aanleert kan dit je in de toekomst helpen door concentratie te houden en je fitter te voelen tijdens of na het leren. De gezonde studiegewoonten die wij gaan benoemen in deze blog zijn:

  • Het luisteren naar muziek
  • Gezond drinken
  • Timemanagement
  • Pauze nemen 
  • Afleidingen weghalen

 

Mocht je deze gezonde studiegewoonten al toepassen alleen lukt het nog steeds niet om ene goede concentratie te houden op het leren? Onze coaches gaan met jou aan de slag om de gezonde studiegewoonten toe te passen en jou te helpen bij het leren. Kies voor bijles van StudyWorks, online of aan huis.

 

Muziek

Naar muziek luisteren tijdens het studeren zorgt voor velen voor een diepere concentratie, meer motivatie en een lekkere werksfeer. Heb je veel moeite met concentreren luister dan naar muziek zonder woorden. Zo zit je toch een beetje in je eigen wereldje maar word je niet afgeleid door de woorden. Onze gouden tip hiervoor is: maak een playlist aan, anders ben je alsnog de helft van de tijd kwijt met nummers kiezen of skippen. Dit haalt je weer uit je concentratie. Je kan natuurlijk ook gewoon radio luisteren. Test hiermee wat het beste voor jou werkt om jezelf deze gezonde studiegewoonten aan te leren. 

Bij het luisteren naar muziek is het belangrijk om goede audio te hebben, anders kun je snel last krijgen van hoofdpijn. Persoonlijk gebruik ik een over-ear koptelefoon, zo kan ik muziek luisteren op een goede kwaliteit en kan ik mij volledig afzonderen van de wereld voor goede focus.

 

Gezond drinken 

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar drink genoeg. Als je namelijk niet genoeg gehydrateerd bent zal je last krijgen van hoofdpijn en voel je je niet lekker. Zorg hierbij dat je veel water of thee drinkt (zonder suiker). Koffie of frisdrank tussendoor kan zeker, maar dit is niet erg gezond. Ook zorgt er ook vaak voor dat je heel veel energie krijgt in 1x maar daarna eigenlijk niet meer kan. Water zorgt voor een uiteindelijk vele gezondere studiegewoonte en ook je fitheid gaat ervan omhoog.

Tip: Als je water niet lekker vindt kun je ook een plakje citroen in je water doen voor extra smaak! 

 

Timemanagement

Maak van tevoren een planning over wanneer en hoe lang je studeert. Je studeert het beste in de eerste 30 minuten, daarna zakt de concentratie en sla je de stof minder goed op in je hersenen. Met timemanagement zorg je voor een indeling waarbij jij het meest effectief leert en op de lange termijn de stof onthoudt. Als je geen planning maakt en alles last minute voor een toets probeert te leren zal dit vaak fout gaan en sla je vrijwel niks op van de stof op lange termijn. Ga ook niet meteen grote pauzes houden tussen je half uurtje leren, zo verdoe je heel veel tijd. Loop na een half uurtje even een rondje in het huis, haal even een frisse neus of praat vijf minuten met iemand. In deze korte pauze laadt je je hersenen weer volledig op om een half uur zeer effectief te leren. 

StudyWorks biedt ook huiswerkbegeleiding aan voor aan huis. Timemanagement is een van de studiegewoonten die onze bijlescoaches overbrengen

 

Pauze nemen

Het is erg belangrijk om voldoende korte en lange pauzes te nemen. Zoals in de timemanagement ook al gezegd werd kun je in je korte pauze even een rondje lopen of met iemand praten. Dit geeft je hersenen even de tijd om de informatie die je net behandeld hebt te verwerken. Blijf ook niet te lang hangen in je pauzes, dus kijk geen lange Youtube filmpjes en ga bij voorkeur je studieomgeving uit. Een frisse neus halen is vaak een goede besteding van je pauze voor gezonde studiegewoonten.

 

Vijf tips voor gezonde studiegewoonten
Even pauze nemen met een kopje koffie of thee.

 

Als je al langer dan 2 of 3 uur aan het leren bent met korte pauzes, is het ook goed voor jezelf om even te verwennen met een lange pauze. In deze lange pauze kun je meer tijd besteden en leuke dingen doen om jezelf ook te belonen voor het goede werk wat je geleverd hebt de afgelopen uren. Zo hou je het studeren leuk en gezellig. In je lange pauze kun je dus wel even een filmpje kijken of met de hond gaan wandelen buiten, avondeten kun je ook gebruiken als lange pauze. 

 

Hoe ziet je planning er dan uit? 

  • Studeren 30 minuten
  • Korte pauze 5 minuten 
  • Studeren 30 minuten
  • Korte pauze 5 minuten 
  • Studeren 30 minuten
  • Korte pauze 5 minuten 
  • Studeren 30 minuten
  • Lange pauze 30 minuten 
  • Studeren 30 minuten etc. 

 

Dit schema kun je natuurlijk zo lang maken als je zelf wilt in toetsweken, alleen is het niet handig om meer dan 4 of 5 uur per dag te leren. Timemanagement is hierbij ook erg belangrijk, begin op tijd met leren en hou je aan je planning zodat je niet in tijdsnood komt. 

Weet je van jezelf dat je moeite hebt om je aan een planning te houden? 

  • Zorg dan dat je een marge neemt op de uren die je nodig hebt, zodat je een keertje een uur iets kan inhalen. 
  • Vertel aan mensen in je omgeving dat je gaat leren zodat er sociale controle is. 
  • Haal afleidingen in je omgeving weg

 

Afleidingen weghalen

Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en het is heel verleidelijk om even te kijken naar het appje of de melding van Insta. Zet je telefoon op stil en leg hem weg. Op deze manier kun je je volledig focussen op wat je aan het doen bent en zul je zien dat het beter gaat. Als je zonder afleidingen te werk gaat zorgt dit voor een gezonde studiegewoonte waar je veel profijt van hebt. 

Luister je muziek via je telefoon? 

Zorg dat je de nummers gedownload hebt, je afspeellijst op shuffle zet en je telefoon weg kunt leggen. Het is een grote valkuil om je telefoon erbij te pakken om een nummer over te slaan omdat je dan al snel andere meldingen gaat bekijken. 

Werk je via een laptop?

Zorg dat je meldingen voor Facebook uitstaan en dat je ook hier geen WhatsApp Web open hebt staan, dit leidt alleen maar af. 

Is iemand TV aan het kijken in dezelfde ruimte? 

Ga er met je rug naartoe zitten en zorg dat je muziek het geluid overstemt. Vraag ook gerust of het geluid wat zachter mag als dit niet het geval is.

 

In het kort 

  • Kies een rustige ruimte uit en zonder jezelf af van de wereld.
  • Zorg dat je een fles water naast je hebt staan en drink voldoende.
  • Maak een planning met tijden wanneer je pauzes houdt. 
  • Alle afleiding uit de weg en volle focus! 

Als je dit gestructureerd doet zal je merken dat het ook steeds makkelijker gaat. Je raakt er gewend aan de gezonde studiegewoonten en hier kun je steeds meer effectiviteit uit halen. 

 

Voor nu wensen we je heel veel succes met studeren en laat die voldoendes maar binnenstromen! Toch bijles nodig? Klik hier