Het lerarentekort blijft een groot probleem in Nederland. Hierdoor is het voor scholen een hele kluif om de roosters te vullen en moeten scholen creatieve oplossingen bedenken om dit tekort op te vangen. Zonder oplossing zal de werkdruk onder leraren groeien en zal door uitval het lerarentekort alleen maar toenemen. Daarnaast zullen scholen nog meer gedwongen worden om tegen hun zin in klassen naar huis te sturen. Niemand wil dit, maar hoe gaan we dit tegen?

 

Toename van het lerarentekort

Het lerarentekort is vervelend voor zowel de leerlingen als de leerkrachten. Al enige tijd is het lerarentekort een landelijk probleem waardoor leerlingen niet de aandacht krijgen die zij verdienen. Daarnaast wordt de werkdruk onder de huidige leerkrachten steeds hoger. Leraren staan steeds vaker voor grote klassen of moeten de klas van uitvallende collega’s overnemen. In het ergste geval, wat vaker voorkomt dan we hopen, worden klassen naar huis gestuurd.

De toename in werkdruk verhoogt de uitval onder leraren in het onderwijs, wat het probleem alleen maar groter maakt. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om het lerarentekort tegen te gaan. Zo kan gebruik worden gemaakt van afgestudeerde onderwijsassistenten, vrijwilligers of kan gekeken worden naar alternatieve manieren om nieuwe leerkrachten te werven.

 

Het inzetten van studenten

Bovengenoemde oplossingen zijn al enige tijd bekend en wordt al veel beroep op gedaan. Ondanks dat is het lerarentekort op vele scholen nog steeds onderwerp van de dag. Om scholen te ondersteunen en het lerarentekort tegen te gaan is een nieuwe manier bedacht om de werkdruk te verlagen en leerlingen de nodige aandacht te geven op school. Het gaat hier om het inzetten van studenten. “Hoe kan dat?” is een vraag die snel oplaait wanneer dit als oplossing wordt aangekaart tegen het lerarentekort. Hieronder leggen we uit hoe dit de manier is om op korte termijn de werkdruk te verlagen en een nieuwe generatie klaar te stomen voor de toekomst.

Door het volgen van de pabo,  een docenten-  of lerarenopleidingen, de alpo, of de opleiding tot onderwijsassistent en het opdoen van ervaring tijdens stages zijn er genoeg studenten die voor de klas mogen staan. Toch worden zij niet vaak (genoeg) ingezet om voor de klas te staan of hier een bijdrage in te leveren. Dit is zonde, aangezien dit juist de groep is die kan helpen het lerarentekort tegen te gaan.

 

lerarentekort

 

De voordelen van studenten in het onderwijs

Stap voor stap maken steeds meer scholen gebruik van bovengenoemde optie en zetten zij, onder begeleiding, studenten voor de klas. De keuze voor studenten dienen alleen meer scholen te maken om echte stappen te kunnen zetten en het lerarentekort tegen te gaan. Ondanks dat dit nieuwe uitdagingen met zich meebrengt wordt hier vooral tevreden en enthousiast op gereageerd. De werkdruk onder de huidige leraren wordt verlaagd en de studenten krijgen nog meer de kans om opgedane kennis in de praktijk te brengen. Waar werkervaring steeds belangrijk wordt is dit voor scholen de kans om de doorstroom vanuit de schoolbanken naar het werkveld groter te maken.

Voor de “leerkrachten van de toekomst” is het een ideale manier om erachter te komen of zij het leuk vinden om daadwerkelijk aan de slag te gaan op een school. Daarnaast kunnen zij ontdekken waar hun voorkeuren liggen. Geven ze liever les aan jongere kinderen of zien zij meer uitdaging in de bovenbouw? Door deze werkervaring op te doen zijn zij eerder op hun plek wanneer zij na hun studie direct doorstromen naar het werkveld. 

Naast dat het inzetten van studenten tegen het lerarentekort interessant is voor de studenten heeft het ook voor scholen verschillende voordelen. Ten eerste ligt de leeftijd van de studenten over het algemeen dichter bij die van de leerlingen dan die van afgestudeerde leerkrachten. Behoeften en interesses liggen dichter bij elkaar waardoor leerlingen zich makkelijker kunnen identificeren met de studentdocent. Dit zorgt voor meer begrip en een lagere drempel om het gesprek aan te gaan. 

Ook leren studenten tijdens hun opleiding nieuwe methodes en creatieve oplossingen die het onderwijs optimaliseren. Door deze nieuwe methodes direct in de praktijk te brengen worden leerlingen meer uitgedaagd en op een andere manier getriggerd om actief bezig te zijn met leren. 

 

Tessa is jong en omdat ze nog op de pabo zit komt ze met veel vernieuwende ideeën. Ze is 4e jaars pabo studente, dus ze heeft al veel stage ervaring en weet daardoor de verschillende technieken toe te passen en oplossingen te bedenken als ze ergens tegenaan loopt. Dat stukje zelfstandigheid waarderen we enorm!

Directrice van een basisschool in Venlo

 

Tot slot kan het inzetten van studenten als leerkracht ook leiden tot meer ruimte en tijd om aandacht te besteden aan een kleinere groep leerlingen die het meer nodig hebben. Dit kan gaan om leerlingen met een achterstand of die moeite hebben met leren. Studenten zijn hierin de ideale kandidaat om opgedane kennis op de opleiding in de praktijk te brengen en de leerkracht de ruimte te geven om de de rest van de klas verder te gaan met de stof. 

 

pabo-studenten

 

Het nieuwe onderwijs

Voor scholen biedt het inzetten van studenten een oplossing om ervoor te zorgen dat de leerlingen niet de dupe zijn van het het lerarentekort. Zo hoeven leerkrachten zich niet in onmogelijke bochten te wringen, waarbij zij twee klassen op zich moeten nemen of in het ergste geval: klassen naar huis moeten sturen. Laatstgenoemde is een uiterste redmiddel wat geen enkele school toejuicht. Het inzetten van studenten is een veelbelovende oplossing om laatstgenoemde niet meer voor te laten komen. 

Hoewel het lerarentekort tegen te gaan met behulp van studenten veel voordelen heeft is het van belang om het volgende niet te vergeten. Studenten hebben nu eenmaal minder ervaring dan leerkrachten. Ze zijn in opleiding en hebben ook de ruimte nodig om te leren en zich te ontwikkelen. Het is daarom aan te raden om bij het inzetten van studenten hen goed te begeleiden en te ondersteunen. Daarnaast zorgt een goede ondersteuning ervoor dat de kwaliteit van het onderwijs wordt gewaarborgd. Bovendien zorgt deze ondersteuning ervoor dat niet alleen studenten zich ontwikkelen maar ook leerkrachten meer kennis opdoen over de ontwikkelingen binnen het onderwijs. 

 

Dé oplossing tegen het lerarentekort

Het inzetten van studenten in het onderwijs is dé manier om het lerarentekort tegen te gaan. Daarnaast is het een goede opstap voor studenten van een onderwijs gerelateerde opleiding om na de studie gemakkelijk door te stromen in het onderwijs. Nu blijft alleen de volgende vraag staan: hoe pak je het aan om studenten in te zetten op jouw school? Ben jij hier verantwoordelijk voor en wil jij meer over weten de mogelijkheden via StudyWorks? Neem dan contact met ons op via samenwerkingen@studyworks.nl of bel naar 06-39613401. Samen zoeken wij een passende oplossing om het lerarentekort op jouw school tegen te gaan!  

 

Volg jij een onderwijs gerelateerde opleiding en zou je graag voor de klas willen staan? Bekijk dan nu onze vacature en solliciteer direct!